Test: Mazda 3 Sport G120 Takumi

Mazdih hečbek niže srednje klase vrlo brzo je osvojio tržišta širom Evrope. I u Srbiji je odlično prošao i uveliko je prevazišao početna očekivanja uvoznika. Sada je pripremljena posebna verzija Takumi koja nudi vrlo atraktivnu opremu.

Pošaljite komentar
  1. Moja :-)))
    (116, 23. jul 2017 09:42)

    # Link komentara

  2. Ne mozes usporedivati aute po litrama zapremnine kad je ovaj turbo, a ovaj drugi atmosferac.Moras malo gledati kakvi su trendovi na trzistu, jer inace ti komentari djeluju djetinjastvo. Isto tako necu doci u salon i kupovati auto po litrana, znate ja nebi ovaj od 1.0l ja bih radje ovaj od 2l...pa razlika je 150 ks, nego ces kupiti auto po konjskim snagama kako ti odgovara. Druga je stvar sto se ti trocilindrasi od 1l nisu bas iskazali po perfomansama( evo sad je wv izbacio zanimljivog 1.0 tsi), ali to je stvar proizvodaca sto izbacuje auto od 125 rahitnicnih ks zbog male zapremnine. Slazem se da bi bilo dobro usporediti 2.0l litrene motore, ali dik mazda ne izbaci 2.0 skyactive turbo mps, to nece biti moguce
    (Davor, 5. jul 2017 19:29)

    # Link komentara

  3. @DAVOR
    Ovde su neki nasli da uporedjuju mazdin motor od 2.0 u motor od Fokusa1.0 sa tri cilindra,potpuno nerealno i pogresno poredjenje,kad vec poredis aute u istoj klasi obavezno ide i poredjenje sa bar pribliznim motorima,i da pogledaj sta ford ima od 2.0motora i sa kvim performansama a sta ima mazda,ne mogu se porediti babe i zabe,nego slicno sa slicnim,narocito kada je cena u pitanju...
    (Molder, 4. jul 2017 11:04)

    # Link komentara

  4. Mazda je sam vrh svjetske automobilske industrije. Kada su svi krenuli smanjivati motore i ugrađivati turbo, oni su ostali na atmosfeskim motorima i unapređivali ih do savršenstva. Ne postoji atmosferski motor drugog proizvođača koji je ovoliko napredan, a da je namjenjen svakodnevnoj vožnji i ne košta milione.
    Ukratko, zbog štednje je uveden Atkinskov ciklus rada motora pa otuda i kompresija 1:14. Inače više od 1:11 benzinski motor ne može imati jer bi uslijedilo samozapaljenje benzina uslijed kompresije. Zato pri dizanju klipa ne počinje kompresija odmah jer su ventili ispušni još otvoreni. Time se smanjuje gubitak snage potreban za stlačivanje i povećeva ekonomičnost. Na radnoj strani rada klipa hod je dugačak i eksplozija benzina dugo potiskuje klip što doprinosi većem radnom učinku (boljem iskorištenju potiska), većoj elstičnosti i manjoj potrošnji goriva. Zbog varijabilnog otvaranja ventila auto radi u širokom rasponu okretaja idealno jer motori sa Atkisovim principom rada inače teško rade na visokim okretajima (višim od 4.000). I na kraju direktno ubzizgavanje goriva omogućuje bolje raspršivanje goriva (cca. 200 bara) i smanjuje potrošnju, a povećava elastičnost.
    Mazda od redizajna ima ugrađeno takvo proklizavanje diferencijala koja unapređuje upravljanje auta do te mjere da npr. možete napraviti puni krug u kružnom toku bez korekcije upravljača! Probajte to na svom autu pa ćete vidjeti da morate nekoliko puta dodavati ili oduzimati volan da bi ostali unutar trake!
    (Ivan ZG, 1. jul 2017 11:38)

    # Link komentara

  5. Na ovlaštenim servisima u Sloveniji traže na ionako skupu uslugu servisa još 60 evra za upis u elektronsku knjigu. Mazda? Ne hvala. U C segmentu postoje auti koji so dinamičniji, tiši, lepši, udobniji, a pogotovo jeftiniji.
    (Marjan, 20. jun 2017 23:26)

    Promeni dilera, meni nikada za moju RX-8icu nisu trazili nikakve pare da upisu u elektronsku arhivu.

    Drugo sumnjam da postoji dinamicniji, tisi, brzi, udobniji I jeftiniji auto u ovoj klasi. Mozda postoje modeli koji imaju po jedan epitet od ovih sto si nabrojao ali jedan da ima te sve u odnosu na Mazdu 3 ne postoji.

    Ceo segment gde se nudi Mazda 3 je precenjen ljudi. Ne znam zasto bi pucali tolike pare za tako male automobile. Znam da mnogi imaju strah od normalnih limuzina sa cetvoro vrata I verovali il ne to je jedan od razloga zbog cega se odlucuju za Golf segment. Golf segment vam ne nudi nista a kosta za nijansu jeftinije od sledece vece klase. Najskuplji je mali auto.
    (Misa, 29. jun 2017 12:57)

    # Link komentara

  6. @molder
    A vidi Focus 2.0 turbo sta je za Mazdu 2.0,nebo i zemlja kad vec poredis...

    ...ali ja stvarno ne znam koji je cilj ovoga komentara, da li taj da mazda ne zna izvuci vise konja iz 2.o motora ili... ako mozes malo pojasniti?!?!
    (Davor, 24. jun 2017 17:51)

    # Link komentara

  7. @molder
    OK, poštujem. ;)
    svakako da nemaju resurse premium nemaca i drugih većih imena jer su relativno mali proizvođač.
    s druge strane, meni su jako lepi automobili. mazda mi je simpatična zbog modela MX-5, MX-6 i RX-7.

    zanimljiv je podatak da je mazda prva konstruisala W12 motor. imali su u planu luksuzni Amati brand, negde u isto vreme kada je VW pravio planove s audijem.
    takođe zanimljivo u vezi mazde je da je prvi multimedia/navigacioni sistem ugrađen u njihovo vozilo.
    imali su potencijala, šteta što se nisu udružili s nekim...
    (Eldorado, 22. jun 2017 16:52)

    # Link komentara

  8. @eldorado
    Nemam averziju prema Mazdi,nisu losi automobili ali bolji od nemackih nisu sigurno,posebno kad se pogledaju cene i odrzavanje.Mazda 6 mi ok izgleda recimo...Svemirski brod je Fokus po voznim karakteristikama i performansama,pogledaj samo 1.5 ecoboost fokus sta moze a sta mazda 2.0,ogromna je razlika i to za manje novca...
    (Molder, 22. jun 2017 09:09)

    # Link komentara

  9. @molder
    "mazde a koji je za nju svemirski brod"
    a po čemu je svemirski brod? zato što ti imaš averziju prema mazdi?
    (Eldorado, 21. jun 2017 19:09)

    # Link komentara

  10. Lepa :)))
    (116, 21. jun 2017 11:55)

    # Link komentara

  11. @zox
    Ne znam sta si vozio druze,ali ne postoji 1.0ecoboost sa 110ks,vec verzije sa 100,125 i 140ks.Drugo,razlika u ceni izmedju tog osnovnog ecobosta i Mazde je oko 8000 evra,sto je frapantno za auto iste klase.Trece,ne mozes da poredis motor sa tri cilindra i 1000kubika manje,uzmi recimo 1.5 ecoboost koji ima 180ks koji je opet manji i jeftiniji od mazde a koji je za nju svemirski brod...A dizne i pumpe si pomesao sa dizel motorima ovo je samo benzinac sa turbinom i nista vise,a svi znamo koliko je za mazdu jeftino odrzavanje kao za boing,tako da nista tacno nisi uspeo da kazes u komentaru...A vidi Focus 2.0 turbo sta je za Mazdu 2.0,nebo i zemlja kad vec poredis...
    (Molder, 21. jun 2017 10:00)

    # Link komentara

  12. Na ovlaštenim servisima u Sloveniji traže na ionako skupu uslugu servisa još 60 evra za upis u elektronsku knjigu. Mazda? Ne hvala. U C segmentu postoje auti koji so dinamičniji, tiši, lepši, udobniji, a pogotovo jeftiniji.
    (Marjan, 20. jun 2017 23:26)

    # Link komentara

  13. kada se pomenu već mazda vs ford, koliko videh na caranddriver mazda3 je dobila focusa u uporednom testu.
    u testu stoji da je tiša, ima bolju ergonomiju i da je zabavnija za vožnju.
    mazda6 je takođe vrhunski ocenjena u USA magazinima.
    (Eldorado, 20. jun 2017 05:51)

    # Link komentara

  14. Govorim iz licnog iskustva i moje zapazenje.Vozio sam forda fokusa 1.0ecoboost od 110 konja i mazdu 2.0 120 konja.Ford me iznenadio sta je sve izvukao iz malog motorcica,nekako sam imao osecaj da vozim malog dizela kako iz malih brojeva obrtaja povuce.Ali,sad dolazimo do toga da za neku zustriju voznju gubi bitku.Sve je dobro do 3500 posle kao da ga nesto gusi.Pri brzinama vecim od 120 nista vam ne pomaze pa i vracenje u nizu.Sav obrtni moment mu namestili do 3500 obrtaja.
    Mazda sa druge strane potpuno drugacija prica,dal vuce iz 2000 ili 4000 isto je.Nikakav problem i ubrzanja pri vecim brzinama.Ipak je njen motor 2000 kubika i lakse podnosi malo tesku karoseriju.
    Potrosnja je malo bolja kod forda jer razlika u kubikazi i broju cilindara se mora odraziti na potrosnju.
    E,sad posle svega ja bi pre kupio Mazdu,zbog nekoliko razloga.Po meni lepsi auto,posebno u ovoj beloj boji.Lepse podeseno ogibljenje,vise je udobnija nego ford a opet nije narusena dinamicnost.Odrzavanje ce biti u buducnosti mnogo jeftijije jer fordov motor je napunjen raznim cudima pa turbina visokog pritiska,pa pumpa visokog pritiska pa dizne itd.Mazda ima klasicni motor kao pre 30 godina,nema turbinu i neka velika cuda vec ljudi su mu grunuli visoku kompresiju pa zbog toga su mu takva ubrzanja i potrosnja.
    (Zox, 19. jun 2017 23:56)

    # Link komentara

  15. Заиста је право чудо, да људи који воле и прате дешавања у аутомобилском свету, на било који начин пореде Мазду са рецимо Фиатом! Мазда је у самом светском врху, а Фиат је компанија која је тренутно не само испод Немаца и Јапанаца, него и испод Јужнокореанаца. Глупо би било да наводим по чему је све Мазда чувена, одузело би времена...
    (Mikiveliki, 19. jun 2017 06:25)

    # Link komentara

  16. Moldere, samo poredjenje Mazde i Forda je glupo, drugacija filozofija i ciljna grupa. Al dobro, uvek ima tih sektasa koji imaju potrebu da smaraju okolo kako je njihov izbor i najbolji izbor. Tebe znamo kao takvog oduvek, a Fordovu tehnologiju isprobavaj jos 30 godina, botuj okolo i smaraj ljude koji imaju para za nesto novije i bolje. Jedino mi je zao sto si svima ogadio Ford, nesto poput Replaya sa Audijem, inace oba brenda ok.
    (henk.mudi, 15. jun 2017 17:32)

    # Link komentara

  17. @henk mudi
    Upravo si rekao poentu,mazda jos uvek nije dostigla fordovu tehnologiju od pre tri decenije...istina je frapantna ponekad...
    (Molder, 15. jun 2017 11:02)

    # Link komentara

  18. Ma u Mazdi nemaju pojma sta rade :) al zato vlasnici polovnjaka iz proslog veka otvore oci. Nego meni nije jasno kako objasniti nekima koji porede ovo sa Skodom i Fordom iz 83 da nije ovo za njih. Nek uzivaju u emocijama koje izaziva Skoda i toj superiornoj tehnologiji iz Forda od pre 30 godina, a nek puste druge da bacaju pare na ovako nesto...
    (henk.mudi, 14. jun 2017 20:16)

    # Link komentara

  19. Double facepalm when one is not enough
    Део други:
    У фирми у којој радим смо годинама имали пар комада 307SW (које сам и ја возио) и не само да никада проблем са њиховим панорамама нисмо имали већ је општи утисак свих колега и мене био да је са њима значајно пријатније него ли у мрачном возилу и баш то ми је и дало подстрека да после продаје моје старе мазде 3 купим управо 500Л у верзији са панорамским кровом. Тако да само неко ко то није пробао може рећи да је куповина кола са панорамом једино са циљем „da mozete okolo da se sirite kako imate panorama“. Пробајте најпре.
    Као када бих ја данас рекао да људи купују мазду само да би комшији могли да се похвале да им кола имају G-Vectoring Control и KODO design. Глупо речено обоје, зар не?

    Ја сам моју мазду пробавао деценију. Мени доста. А 500Л сам узео због цене јер је са 1,6 дизелом и мени лепом опремом (па и са разервним точком,који је серијски имала и моја мазда 3) био око 5.000 евра јефтинији од овакве мазде тројке са теста.
    Ја нисам возач формуле 1 и не патим од тога да шалтам сваки секунд да бих имао потребан момент мотора. Ушалтам једном где треба. И возим. Далеко.
    (Мирољуб, 13. jun 2017 19:12)

    # Link komentara

  20. (Double facepalm when one is not enough
    Део први:
    Што се тежине кола тиче, што кола имају више опреме, тежа су, зар не? Сваки произвођач за одређени модел наводи само масу за најлакши пакет опреме са одређеним мотором (и без икаквих опционала) или наводи масу у распону (која се разликује некада и по 200 кг, зависно од пакета опреме). Тако да ја немам дилему да ми кола немају масу од само 1.360 кг. Не живим у таквој заблуди. Теби слобода да ли ћеш слепо веровати ономе што ти пише у каталогу за мазду.
    Као што је мазда убрзање за тројку G120 навела само са гумама од 16“,иако овај TAKUMI ima 18“, па убрзава слабије неки секунд (вероватно 2 лошије него са 16“), а 80-120 у шестој са тим гумама убија и за можда 5 секунди, као што се и брзина и потрошња доста разликују. Погледај неке брендове који декларишу за исти модел и мотор са 15“,16“, 17“ и 18“. Небо и земља. Мазда је све то мудро прећутала.
    Небитан је 500Л за оцену комфора мазде 3, јер има и модела из Ц сегмента са "headroom" напред који је 102-103 цм или око 5 цм више него код мазде 3.
    Не мислим ја иначе да је скуп сервис за мазду већ само кажем да је за 500Л са 1,6 дизел јефтинији (100 евре без замене филтера горива и око 140 са заменом, а тај филтер се мења сваке 2 године или 60.000 км).
    Све то наравно не значи да је мазда по било чему лошија од било ког конкурента. A ни боља. Свака роба има свог купца.
    (Мирољуб, 13. jun 2017 19:07)

    # Link komentara

  21. Bez ikakve ljutnje bilo koga, izbor (i kupovina) kola je uvek bila dobrovoljna stvar i stvar izbora. Kad mi se nešto ne sviđa ili ne volim, ja to jednostavno ne konzumiram. Ne tražim mu mane i nedostatke (realne ili ne) nego jednostavno odem do sledećeg nečeg što mi se sviđa i to konzumiram. Naravno, u granicama svojih mogućnosti. Ako mi je nešto skupo, nije problem što je to skupo nego moje mogućnosti ili volje da nešto platim ovoliko ili onoliko.
    Ako je trosed dugačak 2,5 metra a ja imam prostor od 2 metra, trosed nije za mene. Slično je i sa "panoramama", gepecima itd ... Mazda je takva kakva je. Nekom dobra, nekom ne. Nekom odlična. Nekom ne. Stvar izbora. Ne prisile.
    Priča, iz iskustva, o kupcu koji dolazi da kupi vozilo, i krene ... "ahaa Mazda 2, mali je to auto. Slabašan. Mazda 3? Mali auto za put za porodicu" ... "Lepa ova Mazda 6 ali velika za grad" "Jel vam to onaj CX-7 sa 260KS? Taj troši kao lud, ne bih ga nikad uzeo!"
    I svejedno je da li je priča o VW, Renou, Opelu ili Mazdi. Ovo nije priča o kolima, nego o ljudima :-).
    Uživajte u vožnji kolima u kojima se dobro osećate!
    (Jedan od Mazda prodavaca, 13. jun 2017 17:05)

    # Link komentara

  22. [link]

    Reklo bi se da imate veliku glavu kada vam prostor u mazdi 3 nije dovoljan. Ja sam visok okruglo 2m i imam mesta. Ne posedujem je ali sam je vozio u verziji G 120.
    Jedina prednost panorame je pogled i svetlost pored cinjenice da mozete okolo da se sirite kako imate panoramu a ne znate nijednu manu od x mana koje ista poseduje sto ste upravo dokazali, procitajte moj prethodni post ponovo!
    Da, 2.0 atmo benzinac u mazdi je bolji u svakom pogledu u praksi za onoga ko zna da vozi. Sto se tice servisa i preprodajne cene, nisam pominjao nikakvih 5k evra, odakle vam to?! Servis kosta vise, meni par hiljada dinara tamo amo nije problem. Ako nemate 20k za servis naspram 15k onda ne treba da kupujete novi auto!
    Miroljube ja ih nisam poredio vec vi, na to poredjenje sam se ja i nadovezao.
    A zanimljivo je da nisi prokomentarisao 100kg vise na fiatu i to onom bez panorame naspram mazde 3?! :D Samo selektivno Miroljube i potrudi se ne da ne shvatis vec da izvrnes. :D
    (Double facepalm when one is not enough, 13. jun 2017 15:58)

    # Link komentara

  23. Da se razumemo, preskupo je. Vezano za opasku da ga drugi proizvidjaci daju uz kola, jeste, ali onda se ne dobije set za reparaciju-kompresor 12V i sprej. Znam da oni igraju na kartu da ti tocak ne treba jer imaju asistenciju na putu (koja zaista funkcionise), ali tocak je tocak. Originalna dizalica je, inace, bezmalo 20.000 dinara.
    (Rezervni tocak, 13. jun 2017 11:25)

    # Link komentara

  24. Facepalm, 13. jun 2017 01:25
    Потпуно се слажем са тобом да је мазда 3 супер комфорна. Код ње "headroom" напред износи 981 mm (позади 955), док су код 500Л напред ту димензију дигли на непотребних 1.035 mm (верзија без панораме) или 1.025 (са панорамом),па се човек напред осећа непријатно од толико вишка простора,док у мазди та блискост крова и тескоба ствара осећај безбедности.
    Веома су ретка возила Б или Ц сегмента код којих је простор за главе путника напред испод 100 cm, а мазда 3 је једна од њих. Места таман колико треба?
    У праву си и за панораму.То је лоше. Глупост. Мазда је зато уопште не нуди, осим оног маленог шибера уз највиши пакет као опцију.
    Да је маздин мотор 2,0 по свим параметрима бољи од фиатовог 1,6 дизела (да има бољи момент, да мање троши, да сервис за мазду бензин кошта мање него за фиат 1,6 дизел ...), све си такође у праву. Потписујем. Да ће после мазда као половна баш да се прода за 5.000 евра више него полован 500Л,ја не знам,ти знаш,могуће је, верујем ти,али,за толико је мазда и у старту скупља,зар не?
    (Мирољуб, 13. jun 2017 11:05)

    # Link komentara

  25. Rezervni točak 500 evra? Šta je ovo? Emisija "Skrivena kamera"?
    Ako će uvoznik toliko u startu sa osmehom da mi uzme za tu banalnost koju neki daju besplatno šta da očekujem kada sa ovom mazdom budem imao stvarni problem?
    Pošto je disk po komadu? Pošto komplet kvačilo? Koliko koštaju kaiševi,pumpa za vodu i ostalo (samo ne pričajte kako ima lanac pa se nikada ne menja PK kaiš ili pumpa)? Pošto je redovan servis za mazdu 3 dizel sa svim filterima(pa i sa onim za gorivo)? Jedno 30,000 ili više?
    Čak i bez bilo koje opcije ova benzinska mazda 3 je mnogo skuplja od bilo kog dobro opremljenog dizela drugog brenda te klase.
    (Milija, 13. jun 2017 09:15)

    # Link komentara

  26. [link]

    Super, rezonovanje iz vaseg ugla koje se ne odnosi na 98% ostale populacije.

    - panorama krov ima realno vise mana nego prednosti (pogled i svetlo pod uslovom da vam previse svetla ne smeta a fiat 500l je osvetljen naspram mana koje su: povecana masa i to na najvisoj tacki vozila, losija termo izolacija krova koja je i leti i zimi najbitnija tacka odrzavanja temperature unutar vozila, spojevi koji se moraju cistiti i mogu dovesti do curenja vode, losija zastita u slucaju grada, skupa zamena) A da, u prednost se moze smatrati i **rcenje pred komsijom, izgleda da je to ovde kod nas bitna stavka.

    Dalje, mazda 3 ima vise prostora, klasa vise je, bolje lezi, bolji menjac ima, bolje/naprednije oslanjanje, crvscu karoseriju, 90-100kg je laksa??? Hello? Bolje ce drzati cenu, sigurno je kvalitetnija od jednog fiata itd. 500l moze biti prakticniji zbog vise pozicije sedenja, pogodniji za grad zbog kockastijeg dizajna i preglednosti i to je otprilike sve.
    Prednost motora ima ali samo na papiru, taj 2.0 atmo iz mazde u rukama normalnog vozaca taj dizel brise.
    Na kraju, ova takumi verzija je totalni nonsense i izasla je redizajnirana trojka sa brojnim poboljsanjima.
    PS Imam utisak da su pojedini naucili posle frljanja KS da postoji i obrtni moment pa ga sada pokusavaju koristiti u diskusijama. Jod da dodju do krive i transmisije itd...
    (Facepalm, 13. jun 2017 01:25)

    # Link komentara

  27. Pominje se i 500L u prici o Mazdi3... Ugasite Internet.
    (S21, 12. jun 2017 15:29)

    # Link komentara

  28. Prelep auto.
    Ne-premium proizvođači prave nikad lepše automobile, iz generacije u generaciju.
    Primetio sam da na ulicama ima više limuzinskih verzija, što je još jedan pokazatelj da ljudi cene formu više no dizajn. ;)
    (Eldorado, 12. jun 2017 13:19)

    # Link komentara

  29. @Majk
    Al ti svega i svacega naprica,po tebi ne treba onda nista kupiti jel sve oko 100k pocinje da se raspada !
    (markoni, 12. jun 2017 12:03)

    # Link komentara

  30. Voziti dizel ili benzinac danas dodje na isto. Imam novi A4 sa VW 2.0 TDI i svako ko vam kaze da ne radi kao traktor i da se ne cuje u kabini LAZE ili ne cuje dobro. Ako bruji u jednom Audiju onda mogu da zamislim kako bruji u VW ili jos gore jednoj Skodi. Stop & Go sistem trese auto pri stajanju i pri paljenju za razliku od Pezovog dizela u novoj 508ici koji ni ne znas da se ugasio ni kada se upalio na semaforu. Trece potrosnja u gradu je 8.5 litara a zimi na onom minusu mi je bila 11.9, doduse auto je opremljen pa samim tim sam i ocekivao vecu potrosnju ali odskace od kataloske potrosnje za dve trecine. Cetvrto i ono sto je najbitinije je da se dizel vozi do 150,000km napolju ili 100,000 ako ste ga kupili u Srbiji. Posle te kilometraze zaboravite da vam auto ubrzava za fabrickih 8 sekundi i da vam trosi kataloski, i tu je upravo ta zabluda da se dizel ne kvari samo zato sto pali i ide. Ovo o cemu pricam moze da ukapira samo neko ko je seo u turbo dizel sa 10km na satu i onda u onaj od 100,000km na satu. Medjutim jos veca boljka na tim kilometrazama je sve drugo sem motora, sve redom krece da posustaje i da se trosi pogotovo elektronika na evropskim kolima. Pezou 308 za 5 godina krece da se pali i gasi navigacija npr i da baguje.
    (Majk, 12. jun 2017 10:26)

    # Link komentara

  31. Имао сам мазду 3 1,6 бензин из 2004. Ауто је био онако,просечан,мотор анемичан,ништа посебно,ако занемарим да сам у првих 80 ккм мењао квачило,све дискове,све амортизере,два пута бобину,задњи лонац,а цркла ми касније и пумпа горива.Продао сам је прошле године и купио 500Л са дизел мотором 1,6 у највишој опреми (има и панорамски кров какав ниједна мазда нема ни као опциону позицију).Пробао сам и ову мазду.Али обртни момент тог дизела (320Нм) је пресудио.То је моторчина за овај маздин.А и цена.Био је једно 5.000 евара јефтинији од те мазде,која ми се никада не би исплатила (чак и када ни кап горива не би трошила,са 500Л бих за разлику цене прешао једно 80 ккм).
    (Мирољуб, 12. jun 2017 09:24)

    # Link komentara

  32. Vrhunski auto jedan od omiljenih u klasi, po meni, sve kako treba... Zbog nepostojanja karavana kupio 308 sw, ali da ima trica karavan, Boga mi, dobro bi razmislio... Megan, 308 i ova trojka, nijanse su odlučivale, ali moram reći da se ne kajem ni malo...
    (PeroTreger, 11. jun 2017 19:47)

    # Link komentara

  33. @Pedja
    Nije ubrzanje od 80-120 u najvisem stepenu debilan parametar, vec savrseno pokazuje elasticnost motora.
    Mnogo manje znacajan parametar je ubrzanje od 0-100, jer obican covjek kad vozi ne salta na 6500 o/min, niti zeli da salta za dvije brzine nize kad hoce da pretekne, a atmo benzinac razvija najvecu snaku na visokim obrtajima. A brzina je direktno proporcionalna snazi.
    Inace, sto se tice price o isplativosti dizela ili benzinca, niko ne racuna da ce dizel u preprodaji biti skuplji i trazeniji. Ako se taj parametar uzme u obzir i kupi Audi A3 1.6 tdi koji je trenutno na akciji za 19.990€, nakon prodaje za 5 god, ispasce jeftiniji od ove mazde za barem 5.000€. Isto tako, Oktavija, koju je neko pomenuo, neće posle 5 god ispasti 400€ jeftinija, vec 2.000-3.000 jeftinija, jer ce biti trazenija i skuplja kao polovan auto
    (Transformer, 11. jun 2017 18:12)

    # Link komentara

  34. (Pedja, 10. jun 2017 18:37)

    Novi civic ima pozadi multilink a ne torziju, i ne, ne treba ga porediti civic hatchback sa mazdom 3 sedan jer ima i sedan verzija civica.
    (rog, 11. jun 2017 16:28)

    # Link komentara

  35. 1. Poredis auto iz C i D segmenta? Sto ne odes i malo dalje, eno Tesla (a i benzinac)se cuje jos manje i od tog tvog dizela iz D segmenta, ali koliko to kosta?? Jel si probao dizel u B ili C segmentu posto pricamo o autu iz C segmenta ovde? Uopste nisu tako tihi i kultivisani kao u D segmentu gde je drasticno bolja zvucna izolacija. 
    2. Kazes pricamo o realnim stvarima ? Realno, koliko vise novca treba da platis za isti auto koji uzimas nov a da je sa dizel motorom ? Oko 2000 evra. Onda uracunaj da je dizel gorivo skuplje. Takodje, uracunaj da je servis skuplji. I koliko ti onda godina treba (ili bolje receno, predjenih km) da bi otplatio tih 2000 evra kod kupovine? Lepo ljudi izracunali da se dizel ne isplati u Srbiji bez 30.000 km godisnje, al ti lupio neku racunicu samo kroz gorivo i mislis da je to to? Ok je ako neko jednostavno vise voli dizel, ali nemoj pricati kako je vise isplativo ako neko prelazi 15.000 km godisnje jer jednostavno nije.
    (Pedja, 11. jun 2017 01:24)

    Dizel auto C segmenta sam posedovao oko 7 godina, i ne, ne cuje se kao traktor niti VW-ov matori PD dizel vec ima kultivisan rad. Isti taj auto sa benzinskim motorom slicne snage i atmo motorom je mrtvo puvalo koje moras da gazis kad hoces iole zustriju voznju a tad se dernja vise od dizela, probao ga. Ja prelazim 15.000k. godisnje a od odrzavanja za tih 7 godina sam imao samo redovne servise koji su bili par hiljada dinara skuplji nego za benzinca. Prodao sam ga lakse (otisao je za dan) zahvaljujuci tome sto je bio dizel. Kad tu racunicu podvucem izasao me je isto koliko bi i benzinac (ili cak jeftninije) a sve vreme sam vozio potentniji auto komforniji za voznju jer nisam morao da izigravam Buemija pri svakom preticanju, zahvaljujuci obrtnom momentu. Meni licno je svejedno da li je benzin ili dizel dok dobijam najvise za svoje novce. Price oko toga kako se dizeli kvare me ne interesuju jer ne uzimam automobile koji su presli preko 300.000km, a nije tesko pogledati na mobile.de recimo koji to motori prelaze vece kilometraze, benzin ili dizel. Ja ovog iz clanka benzinca nisam probao ali ga verovatno ne bih uzeo pored danasnje ponude turbo benzinaca. Vozio sam se se sa prijateljem u CX-5 2.0 od 165ks koji je pre toga vozio alfu 159 2.0 dizel i njegov komentar je da nema osecaj da ide ni priblizno dobro. Meni je to merodavno i poklapa se sa mojim iskustvima. Na kraju, nikad ne bih dao 20 i kusur hiljada za auto sa 350l prtljaznikom i atmo benzincem od 120ks, pa moze da bude crven i lep koliko god.
    (rog, 11. jun 2017 16:24)

    # Link komentara

  36. "Kaze neko da jedan motor ubrzava do 100 za 8,9 a drugi motor za 8,2 sekunde, pa se ne isplati kupovati ovaj drugi...
    Kako na vasu voznju utice ta razlika od 0,7 sekundi??? Da li ste ikada ubrzavali od 0 do 100 i merili vreme? Kako se to odrazava na vasu svakodnevnu voznju?
    Gomila isfrustriranih likova koji pljuju ono sto ne mogu da kupe. Sipajte za 500 dinara i uzivajte.
    (kakav naslov takav i komentar, 11. jun 2017 10:07)
    Ja sam napisao.Upravo je u tome i bila poenta mog komentara.Zasto placati vecu cenu za auto koji ima 45ks vise a ubrzava za 0.7 bolje.To nece niko osetiti ali ce zato nedostatak novca u dzepu osetiti.Poenta je da je 120ks bolja kupovina jer pruza jako slicno za manje para.A nema potrebe da se odmah krece u frustraciju sa komentarima od 500din za gorivo i da li neko ima para za auto"

    Motori su identicni. Jedina razlika je tek posle 4000 obrtaja. 120ks je posle 4000 obrtaja softverski ogranicen i vise ne razvija snagu, dok 165ks razvija sve do crvenog. To jasno moze da se vidi iz grafikona momenta i snage za ovaj motor. Oba imaju identican max obrtni momenat, 210 nM na 4000 obrtaja. Dakle, razlika se primeti samo kad se udje u vise obrtaje, preko 4000.
    (Pedja, 11. jun 2017 13:24)

    # Link komentara

  37. @Zeljko

    U pravu si, zaboravio sam da i on ima multilink pozadi.

    @rosonero

    Postoji i minimalno ubrzanje 80-120, tj. ako se KORISTI menjac da budes u optimalnom prenosu, i tu je ova mazda rame uz rame sa ostalima slicne snage koji imaju turbo benzinac (ili turbo dizel). Cak i medjuubrzanja u 4. su itekako uporediva. 5. i 6. brzina se navode takodje za medjuubrzanja, ali to gledati kao faktor a jos vise porediti atmo motor u tim stepenima, koji zna se za sta sluze, i turbo benzinac je ravno ludilu i neznanju. Npr Opelov 1.4t 125ks 80-120 u 6. ide za 13.4 sekunde. Dakle, onaj ko vozi mazdu i zna sa menjacem ce 80-120 da stigne za 6.6s kroz brzine ili 8.8s u 4., a onaj ko vozi tog opela i ne ume sa menjacem ce da ga tera u 6. 80-120 za 13.4s. I ko je tu onda spor?? I kako je onda bilo koji faktor elasticnost od 80-120 u 6. molim te?? Nemam ja potrebu da pravdam bilo sta, nego prevashodno isticem da si se ti konkretno uhvatio za totalno debilni parametar koji istices kao faktor za elasticnost.
    (Pedja, 11. jun 2017 13:18)

    # Link komentara

  38. Kaze neko da jedan motor ubrzava do 100 za 8,9 a drugi motor za 8,2 sekunde, pa se ne isplati kupovati ovaj drugi... 
    Kako na vasu voznju utice ta razlika od 0,7 sekundi??? Da li ste ikada ubrzavali od 0 do 100 i merili vreme? Kako se to odrazava na vasu svakodnevnu voznju? 
    Gomila isfrustriranih likova koji pljuju ono sto ne mogu da kupe. Sipajte za 500 dinara i uzivajte.
    (kakav naslov takav i komentar, 11. jun 2017 10:07)
    Ja sam napisao.Upravo je u tome i bila poenta mog komentara.Zasto placati vecu cenu za auto koji ima 45ks vise a ubrzava za 0.7 bolje.To nece niko osetiti ali ce zato nedostatak novca u dzepu osetiti.Poenta je da je 120ks bolja kupovina jer pruza jako slicno za manje para.A nema potrebe da se odmah krece u frustraciju sa komentarima od 500din za gorivo i da li neko ima para za auto
    (Z, 11. jun 2017 12:27)

    # Link komentara

  39. Sto se mene tice, za te novce ovo je jedan od 3 automobila koji su best buy kod nas! Skoda Oktavija, Mazda 3 i Seat Leon FR! Pouzdani automobili koji puno nude za taj novac a i vrednost svakog kao polovnjaka je visoka! Oni su takodje dosta razliciti pa birajte prema sebi!
    (Metropola, 11. jun 2017 12:04)

    # Link komentara

  40. @potencijalni_kupac
    Redovan servis je od 21-24.000din zavisno da li menjaju i filter vazduha, meni nisu na proslom servisu jer nije bilo potrebe. Po meni preskupo ali to je cena garancije i rada u ovlascenom servisu. Nema klasicnog velikog servisa jer ima lanac, znaci svecice, PK kais i to je to
    (Phantasma, 11. jun 2017 11:45)

    # Link komentara

  41. Imam ovakvu Mazdu3 sa 120 konja u sedan varijanti vec tri godine pa evo par informacija i zapazanja.

    - U to vreme dizel je kostao 3.000 EUR vise. Ali je to bio 2.2L motor za koji je registracija oko 300EUR bila veca sto anulira ustedu u gorivu.

    - Kada sam gledao ponude Golf i Audi A3 sa 1.4 TSI motorom, jednako opremnjeni, su bili 7.000 EUR skuplji. Mazda 18.000, Golf i Audi 25.000. Govorim o tome da doplatis blutooth, muziku na USB, alu felne itd. Skoda Octavia je bila 10 EUR skuplja. Mazdini servisi su nesto skuplji i mislim da na period od 5 godina izadje skuplja od Skode za nekih 300-400 EUR.

    - Sto se tice motora, on je odlican, za gradsku voznju potpuno adekvatan ali ne i sportski. Sto se narodski kaze lepo vuce. Mislim da su razlike u odnosu na bilo koji 1.4 turbo motor minimalne a ima ravnomeran razvoj snage i lako se vozi bez cimanja.

    - Auto se stvarno odlicno ponasa u voznji, malo je tvrdji ali je pravo zadovoljstvo da se vozi kroz krivine.

    - Od problema, imao sam da lupa prednji tocak prilikom silazenja sa ivicnjaka. To je izgleda bio problem prve serije i reseno je u garanciji tako da nemam zamerki.

    - Mislim generalno da je zivot sa Skodom laksi, u smislu kupovine, prodaje odrzavanja, delova, cena itd... Ali meni je Mazda i dalje prelepa i zadovoljstvo mi je kad mu prilazim na parkingu. Ima tu neku emociju i nesto u tome da ne vozis proizvod gigantskog VW konglomerata kao svi nego proizvod najmanjeg globalnog automobilskog proizvodjaca.
    (urosh.bg, 11. jun 2017 11:06)

    # Link komentara

  42. @ pedja druze mozes ti da mislis i da si fandjo , nemam ja problem s tim , to je tvoj problem , ali svakom autu se mere klasicna ubrzanja ,medjuubrzanja , 5,6 ili najvisem stepenu ( zavisi koliko ima) pa se daje ocena , ocigledno ne poznajes neke stvari , hoces da istaknes ovaj auto( zato sam i napisao prvi kom , jer znam da ce od solidnog da napravite cudo 22 veka) , vidim da se kidas , iz petnih zila , ali to je tako sa atmosverskim motorima i tu dalje nema ,fizika mehanika nazovi kako hoces , trazi vece obrtaje i tacka. vozio sam i bmw 530 , auto dok ne dodje do 3500 rpm , ide kao da vuce prikolicu , bolji dizeli od 2 litre bi
    ga osisali , naravno dok ne ode u obrtaje , ali vazi , kako kazes , idemooooo mazdaaaaaa.
    (rosonero, 11. jun 2017 11:06)

    # Link komentara

  43. Ako je rezervni točak 485 evra koliko je onda neki ozbiljan deo za mazdu?
    Koliko koštaju tri nosača motora? 1.500 evra?
    (Dejan, 11. jun 2017 10:46)

    # Link komentara

  44. Da li neko od vozaca Mazde 3 bio ljubazan da informise nas potencijalne kupce o troskovima odrzavanja u Srbiji? Hvala :)
    (potencijalni_kupac, 11. jun 2017 10:40)

    # Link komentara

  45. Kaze neko da jedan motor ubrzava do 100 za 8,9 a drugi motor za 8,2 sekunde, pa se ne isplati kupovati ovaj drugi...
    Kako na vasu voznju utice ta razlika od 0,7 sekundi??? Da li ste ikada ubrzavali od 0 do 100 i merili vreme? Kako se to odrazava na vasu svakodnevnu voznju?
    Gomila isfrustriranih likova koji pljuju ono sto ne mogu da kupe. Sipajte za 500 dinara i uzivajte.
    (kakav naslov takav i komentar, 11. jun 2017 10:07)

    # Link komentara

  46. @rog

    Skoro se i ne čuje. Meni dovoljno. A šta drugo da kažem. Za mene koji prelazim jedva 10000 se mnogo više isplati benzinac bilo nov ili polovan. Jeftiniji delovi, dovoljno snage, brže postiže radnu temperaturu, pogodniji za gradsku vožnju, a to je 80 posto moje vožnje, a na kraju udobnost i uživanje u vožnji, jer meni nije napor da ga vratim stepen niže i u crveno, već zadovoljstvo. To da li je motor poslednja reč tehnike me apsolutno ne zanima. Živim u zemlji u kojoj je prosečna plata 300 evra i ne bih da me šišaju sa delovima. Što jednostavnije to bolje. I za kraj gorivo. Na moju godišnju kilometražu koja je nekad i samo 6000, poslednja stvar o kojoj razmišljam je ušteda na litru goriva.
    (Car, 11. jun 2017 04:23)

    # Link komentara

  47. Već par godina najbolji automobil u klasi.
    (eto..., 11. jun 2017 03:58)

    # Link komentara

  48. @Pedja
    Čini mi se da i Civic novi ima multilink pozadi..
    (Željko, 11. jun 2017 01:38)

    # Link komentara

  49. @rog

    1. Poredis auto iz C i D segmenta? Sto ne odes i malo dalje, eno Tesla (a i benzinac)se cuje jos manje i od tog tvog dizela iz D segmenta, ali koliko to kosta?? Jel si probao dizel u B ili C segmentu posto pricamo o autu iz C segmenta ovde? Uopste nisu tako tihi i kultivisani kao u D segmentu gde je drasticno bolja zvucna izolacija.
    2. Kazes pricamo o realnim stvarima ? Realno, koliko vise novca treba da platis za isti auto koji uzimas nov a da je sa dizel motorom ? Oko 2000 evra. Onda uracunaj da je dizel gorivo skuplje. Takodje, uracunaj da je servis skuplji. I koliko ti onda godina treba (ili bolje receno, predjenih km) da bi otplatio tih 2000 evra kod kupovine? Lepo ljudi izracunali da se dizel ne isplati u Srbiji bez 30.000 km godisnje, al ti lupio neku racunicu samo kroz gorivo i mislis da je to to? Ok je ako neko jednostavno vise voli dizel, ali nemoj pricati kako je vise isplativo ako neko prelazi 15.000 km godisnje jer jednostavno nije.
    (Pedja, 11. jun 2017 01:24)

    # Link komentara

  50. Samo pljuc pljuc u komentarima, jer za bolje ne znate :)
    Jedan od najboljih nepremium auta u klasi, a vi kako hocete.
    (BMW, 10. jun 2017 22:35)

    # Link komentara

  51. Po komentarima mi nije jasno da li ja vozim Mazdu ili neki drugi auto. Biće da vozim neki drugi auto, jer to o čemu vi pišete ne liči na moju Mazdu. Mazda iz komentara ne liči ni na izveštaje kompanija koje prate kvalitet.

    Najbolje je da kupim Škodu, Opela ili Golfa, opravljam ih na svakih 6 meseci i ali ću barem biti miran kad čitam komentare.
    (Dragance, 10. jun 2017 21:27)

    # Link komentara

  52. Uzmi 328i, on nešto bolje vuče, mada cl65amg ide još bolje. A tek raketa...
    Moze iz 2l više snage da se dobije, stoji, ali ne uz ekonomičnost koju Mazda ima.
    (@moa, 10. jun 2017 21:07)

    # Link komentara

  53. 8,5-9l po gradu normalne vožnje.I to je super, nego nije mi jasna potreba nekog da izmišlja potrošnju i spušta je na fabričku ali to su Mazdići, imam jednog fana u kući i to suprugu sa trojkom i tazbinu sa jednom trojkom i dve šestice svi bre ko zamadjijani, to je najbolja marka kola na svetu i ništa ih drugo ne zanima,a kad prodaju kola drže neke nenormalne cene koje stoje mesecima.Nego eto ja provozah razne marke pa i ovu kroz više modela 2,3,6 Cx5 i sve u svemu ništa ona ne odskače u odnosu na njenu konkurenciju koliko oni to nahvale nikad se ne kvari prelazi milion itd a istina je ipak malko drugačija.
    (NIKOLA, 10. jun 2017 20:38)

    # Link komentara

  54. "Interesantno je da su oba automobila jako slicnih dimenzija i medjuosovinskog rastojanja ali je kod mazde prtljaznik 365l a kod honde 550l. Razlika nije mala pitanje je zasto."

    Honda je uvek bila najbolja kod iskoriscenja unutrasnjeg prostora (vozio Jazz ranije). Ako vec hoces slicne dimenzije onda poredi Mazda 3 Sedan (420l) vs Honda Civic hatchback ovaj novi. Takodje, ne zaboravi da mazda ima multilink pozadi pa mora da bude zrtvovano vise prostora nego kod torzije.

    @rosonero "svi znamo zasta sluzi i menjac i najveci stepen prenos ,naravno da treba ici nizim stepenom , ali to ti je merilo vrednosti u razlicitim rezimima svestranosti jednog motora ."

    O cemu ti pricas. Pa ako je najveci argument koji tako ponosno vadis elasticnost u 6. ti ne znas da vozis sto se mene tice i tacka. Koje crno merilo vrednosti medjuubrzanje u 6. ? Takve gluposti se ni ne pominju. Ako treba ici nizim stepenom zasto onda uopste pominjes te gluposti? Zasto nisi spomenuo onda min. 80-120 gde je ova mazda rame uz rame sa mnogima slicne snage?

    Mnogi su ovde navodili poredjenje sa manjim turbo benzincima. Slobodno pogledajte. Hondin 1.0 ne moze da se poredi sa ovim mazdinim. Renault TCE 130 takodje. Opelov 1.4t 125ks je tu negde, uporediv. Oni koji ne umeju sa menjacem nek gledaju medjuubrzanja u 6. Ovaj auto ionako ne kupuju oni koji ubace u 4. ili 5. i samo drndaju gas i kocnicu posle toga. Ako vam je stvarno argument da se sto manje menjaju brzine i radi menjacem, kupite automatik.
    (Pedja, 10. jun 2017 18:37)

    # Link komentara

  55. Meni je dovoljan zvuk i udobnost. Nije sve u sekundama i tom famoznom obrtnom momentu.
    (Car, 10. jun 2017 15:48)

    Kakva udobnost? Pa u limuzini D segmenta se dizel skoro ne cuje.
    A komentar je ravan onom da kazes meni je dovoljno da ima metalik belu boju i zato je moj auto najbolji. Pricamo o realnim objektivnim stvarima. Atmo benzinac ima svojih prednosti ali treba biti realan. Problem je sto je ovde na komentarima, od kako je pocela prica o dizelima kao vecim zagadjivacima, krenulo da se javlja gomila njih da iskoristi priliku i objasni svima kako je atmo benzinac dizajniran pre 15 godina (hondin 1.8 koji uzgred napustaju u novim modelima) ustvari poslednja rec vrhunske tehnike. Kako da ne. A vecina njih zna u bocu koliko im auto trosi jer mere od cepa do cepa redovno i gleda svaki dinar, dok dizel trosi u C segmentu u proseku 2l na 100 manje. To je 45.000 dinara godisnje manje samo na gorivu na 15.000km godisnje.
    (rog, 10. jun 2017 16:15)

    # Link komentara

  56. @rog

    Meni je dovoljan zvuk i udobnost. Nije sve u sekundama i tom famoznom obrtnom momentu.
    (Car, 10. jun 2017 15:48)

    # Link komentara

  57. Svaka čast Mazdi za performanse koje izvlači iz atmo motora, ali ipak, u redovnoj upotrebi, dizel će biti bolja opcija i za vuču, i za preticanja na uzbrdici...
    Trenutna snaga motora je zavisna od trenutnog obrtnog momenta i trenutnog broja obrtaja. U prevodu, svaki motor koji maksimalno izvlači 210Nm, mora se tjerati u više obrtaje da bi dao pristojne performanse. Realno, za svakodnevnu upotrebu, ne može parirati motoru od preko 300Nm iste snage, pa čak i ako taj auto treba više od 9s od 0 do 100km/h. I na kraju, taj dizel će opet trošiti 10-20% manje.
    U svakom slučaju, sigurno da nije loša opcija za nekoga ko ne prelazi puno. Po meni, glavni problem i Mazde 3 i Honce Civic je što su preskupe. Zapravo, sve što se proizvodi van EU ovdje dodje preskupo. U Australiji, SAD, CX-5 je neznatno skuplji od Hyndai Tucsona, KIA Sportage, parira cijenom Toyoti RAV 4, a ovdje je i 20% skuplji, zbog carine, pariteta YEN/EUR... Svi oni koji misle da skuplje plaćaju bolji auto, su u zabludi. Neka je auto možda i bolji od većine, ali je skuplji iz ekonomskih i politivčkih razloga i njegova veća cijena nije odraz većeg kvaliteta. Ipak, Mazda 3 ne bi smjela biti u nivou cijena Audi A3
    (Transformer, 10. jun 2017 14:58)

    # Link komentara

  58. "(rosonero, 9. jun 2017 13:20)

    "au ,sad kad krenu ovi mazdasi 2.0 oslabljeni na 120 ks , potrosnja 2.8 litra na 100 km u gradu, a medjuubrzanje u najvecem stepenu 80-120 oko 15-20 sekundi ."

    Nisi u pravu za to medjuubrzanje. Ono iznosi preko 20 sekundi ... Slabije nema."

    Potpisujem. Tacnije, 21.8 u VI. I ovo je prilican hendikep za sve normalne vozace, koji, kako tradicija nalaze, jedu, piju, puse, telefoniraju, pipkaju saputnike tokom voznje, pa im jedna ruka stalno tamo gde treba da bude, a to je svuda osim na volanu i menjacu... Ova medjuubrzanja u najvecem stepenu prenosa, nisam bas siguran, ali moguce da su bitna samo onim cudnim, devijantnim vozacima koji tokom voznje drze volan obema rukama i kad je potrebno da dobiju Nm boost, onom ( iz ne zna se kog razloga) slobodnom rukom spuste u stepen-dva nize. A opet, kazu neki da postoji i automatski menjac..

    (Demos, 9. jun 2017 19:23)

    Zaista cudno. U SRB je antikorozivna garancija 12 godina. Bas nije fer sto je u Kanadi samo 3 godine (ili 100.000 km).. Bas..

    Inace je dizel Takumi 2013 bio ispod EUr 18.000. Jeste da je ovaj noviji, i da ima nesto sto tadasnji Takumi nije imao (i vice versa), ali opet.. deluje kao cenovno preterivanje..

    Raduje me ako je zvucna izolacija poboljsana. Ne raduje me nasledjeni autizam: prozorska automatika samo za vozaca, nazad difuzori nista, panorama = siber.. Kome navedeno ne smeta, ima pare i spreman je na zrtvu u vidu koriscenja desne ruke za menjanje brzina, nema greske.
    (Dikh tu kava, 10. jun 2017 14:53)

    # Link komentara

  59. pricu sam naravno karikirao , jer znam koliko ovde ima " japanaca" , i koliko ce da ishvale i dignu u nebo nesto sto je realno ,samo solidnog kvaliteta , ili za nase uslove , sasvim solidnog kvaliteta , pa ja jos malo dodam gas.
    @ car
    sta podrazumevas pod veliki atmosverac ? ja , od 3.0 pa nagore , 2.0 je standard , to nije veliko.
    @ pedja
    svi znamo zasta sluzi i menjac i najveci stepen prenos ,naravno da treba ici nizim stepenom , ali to ti je merilo vrednosti u razlicitim rezimima svestranosti jednog motora .
    (rosonero, 10. jun 2017 13:38)

    # Link komentara

  60. @rosonero

    Ovo je atmosverski benzinac i kao takvog ga treba porediti sa atmosverskim benzincima a ne turbo dizelima i benzincima. I u tome i jeste ta neka unikatna specificnost ovog motora.....znaci kompresioni odnos umesto 10,5:1 koliko je standard podignut je na 14:1. Zbog toga ima zduvnu granu 4-2-1, ko je gledao Mazdu 3 iz profila mogao je da primeti da su njene proporcije i hauba kao da ima uzduzno postavljen motor, a zapravo je poprecan ali dosta prostora je otislo na takvu izduvnu granu koja mora da upije eksploziju sagorevanja na takvoj kompresiji. Zahvaljujuci tome dobio se jedan atmosverski benzinac relativno velike zapremine a koji trosi kao motor daleko manje zapremine ali daleko elasticniji i snazniji u odnosu na tu potrosnju malog motora. I sve je to postignuto iz cistog motora, bez opste prihvacenih resenja...smanji zapreminu, ako ne znas nema veze mozes i da odseces cilindar, nabudzi turbinu i teraj...
    (Bane, 10. jun 2017 13:24)

    # Link komentara

  61. Cep-cep metoda 6.7l/100km na uzorku od 9.000 km. Bord kaze 6.5. Grad, magistralni putevi, autoput... Ne znam koliko cega ima, ali ima svega.
    (stalone, 10. jun 2017 12:54)

    # Link komentara

  62. Imresioniran sam lepotom kola kvalitetom i opremom ali izlazak na autoput je bio veliko razocareje. Auto prosto ne vuce. Spora preticanja. Ako treba da placam tolike takse na dvolitarski motor tromost je nedopustiva. Tekst je uglavom korektan ali tvrdnja da auto bolje ubrzava bolje od onih sa turbom je decija bajka. Cetiri godine nakon premijere ovaj auto je na tehnoloskom zalasku. Novi Civic je stigao sa malim motorom i turbom. Restilizovani Golf 7 ima novi mali turbobenzinac sa 3 cilindra. Kod dilera niko nece ni da ih proba ja prvi nisam hteo. I kakvo iznenadjenje...Duplo manji motor od Mazde i ubrzanje koje nije ni za poredjenje...To morate probati da biste osetili razliku i shvatili da brojke na papiru ne otkrivaju najvazniju stvar. Nema majstora i servisa koje nisam pitao o trendu malih motora. Svi su skepticni i niko ne veruje u dugovecnost ali takodje tvrde da se i novi mali motori unapredjuju i da ce biti jeftiniji i u kupovini registraciji i potrosnji a imati solidne vozne karakteristike pre svega za grad.
    Jos neke sitnice koje smetaju kod ovog lepotana : mali nepregledni digitalni obrtomer, rezervni tocak se doplacuje 470evra, volan preosetljiv na vecim brzinama, preglednost je losa, buka bi mogla biti manja. Ovaj auto se kupuje srcem i ako vam ove stvari ne smetaju bicete presrecni auto nije skup zamsve ovo sto nudi.
    (Moa, 10. jun 2017 12:25)

    # Link komentara

  63. Ne vidim nista u ovom autu sto bi nekog uopste moglo da povuce da kupi ovo vozilo...Preskupo,skuceno,performanse(pa, recimo moj nekadasnji mondeo sa atmosferskim 2.0 motorom je babaroga za ovo a rec je o modelu koji se pravio 2001 godine),potpuno nepotrebno vozilo...
    (Molder, 10. jun 2017 12:07)

    # Link komentara

  64. Egzotika u smislu da su im motori atmosferski, da imaju visoku kompresiju, viši obrtni moment od ostalih atmosferaca, jedinstveni su odnosu na ostale. Čak je i nova Honda Civic sad turbo. Ljudi imaju problema sa diznama i filterima na raznim motorima, raznih tipova konstrukcija, tehnologije i starosti... Ne posedujem Mazdu, nemam tehničku brošuru zato pitam, nisam popio svu pamet ovog sveta... sinak.
    (Brenki, 10. jun 2017 12:01)

    # Link komentara

  65. @ledenjak
    Kud udari u slabu tačku.pa kod nas je uvreda ako nekom kažeš da laze za potrošnju,a lazu bar 90% vozaca ! Što je najgore lazu sebe.
    (markoni, 10. jun 2017 11:04)

    # Link komentara

  66. Ovaj auto i novi Civic 1.0 turbo 129ks koštaju u evro isto. 2.0 atmo. ili1. 0 turbo. 
    Ko je za Mazdu plus, a za Hondu minus. Idemooo!
    (japan, 09. jun 2017 18:14)

    Interesantno je da su oba automobila jako slicnih dimenzija i medjuosovinskog rastojanja ali je kod mazde prtljaznik 365l a kod honde 550l. Razlika nije mala pitanje je zasto.
    (rog, 10. jun 2017 10:48)

    # Link komentara

  67. Ovaj Rosonero bot postavlja isti komentar u svaki tekst o novim Mazdama. :) Tacno se vidi da prica napamet jer su skyactiv motori upravo ono sto se najcesce i pominje - jaki, elasticni i stedljivi. Karakteristike dizela i turbo benzinca u atmo pakovanju. Zaista drugaciji motor u odnosu na sve sto se danas nudi. Sto se tice podataka, nisam probao maksimalnu brzinu, ali do 100 stize za 9 sekundi (gps), provereno.
    (Denis, 10. jun 2017 10:40)

    # Link komentara

  68. Ovaj benzinac sa 120ks ubrzava za 8.9 do 100km/h,a jaci sa 165ks za 8.2.Isti obrtni moment.Nesto mi se cini da ne vredi doplate ovaj jaci umesto ako nije neka mala.
    (Z, 10. jun 2017 10:32)

    # Link komentara

  69. Za Sedan komplet košta 430 EUR, za Sport 485 EUR.
    Komplet podrazumeva felnu sa gumom i ventilom (privremeni rezervni točak), dizalica, šraf za fiksiranje dizalice, novi pod (od stiropora), novi prekrivač dna prtljažnika (samo Sport), šraf za fiksiranje točka, ključ, sigurnosna nalepnica.

    Utisci koje ovde možemo pročitati su individualni i normalno je da ljudi različito doživljavaju stvari. Ali treba razlikovati i komentare onih koji su vlasnici vozila od onih koji nagađaju jer su "čuli, smatrali ili zaključili". Bez obzira da li su komentari pozitivni ili negativni.
    2.0 benzinac sa 120 KS je zaista odličan motor, po meni. Katalog kaže, za Mazdu3, ubrzanje do 100 km/h 8,8 a maksimalna brzina 198 km/h. Da li je to brzo ili sporo, zavisi od korisnika (ili čitaoca). Ali obrtni momenat od 210 Nm je respektabilan i auto se vozi i više nego odlično.
    Realna potrošnja za ovaj auto je 7,5 - 9 l u gradu a na putu od 5l na gore u zavisnosti od potrošnje. Ovo 5 l je zaista tako, vožnjom po magistralnim putevima, pod uslovom da ne prekoračujete ograničenja brzine više od 30% (mislim da vozite do 90 - 100 km/h). Naravno, da kad ima 4 putnika, ako je uključena klima i kad se gas jače pritisne da će trošiti više.
    Ali po meni, i potrošnja od 7l je za ovakav auto, i ovakav doživljaj auta, odlična.
    Inače, Mazda3 Takumi (aktuelan model 2017), počinje prodaja u septembru i
    ovaj članak pokazuje prethodni Takumi model, tako da ni meni baš nije jasno zašto ovaj članak sada.
    (Jedan od Mazda prodavaca, 10. jun 2017 10:27)

    # Link komentara

  70. gradska vožnja je gradska i ne mojte više da se lazemo oko potrosnje koja se meri čep-čep a ne šta bord pokaze od semafora do semafora. ne kazem da je mazda potrošač ali pisanja na forumu su kao kod vlasnika vw golf 2 koji se takmiče u razgovoru da li troši 3 ili 4 lit a kad te voze negde ili pozajme auto racunaju 6 lit.
    (ledenjak, 10. jun 2017 09:26)

    # Link komentara

  71. Sipam 95 oktana bez problema,potrošnja u gradu 7,7 ,regionalni put 4,7 autoput 6,5.
    (Goks, 10. jun 2017 07:37)

    # Link komentara

  72. citam ovde rugaju se mazdi!!
    ljudi nemaju poima kakav je to kvalitetan brend.
    (beclija, 10. jun 2017 04:23)

    # Link komentara

  73. Podatak o ubrzanju imakzimalnoj brzini mi se nesto ne slazu.Ispada da izuzetno startna a maksimalna brzina relativno mala.Mislim da je rec o gresci a tipujem da je ubrzanje pogresan podatak.Osim toga stvarno lep auto i rado bih ga posedovao.
    (laki78, 9. jun 2017 23:32)

    # Link komentara

  74. Posedujem G120 sedan i bez preterivanja - savrseno. Potrosnja u gradu 7-8, autoput 5.5-6.5 (130km/h), magistrala 4.5-5.5. Ima torka kao da je dizel, ubrzava i lezi odlicno. Opsti kvalitet na nivou D segmenta. Inace, ovaj Takumi je sad pomalo ono... s obzirom da se redizajnirana M3 2017 uveliko prodaje.
    (mzd, 9. jun 2017 23:28)

    # Link komentara

  75. Mazdini dizajneri rade opasno dobar posao poslednjih par godina.
    (Sibirac, 9. jun 2017 23:10)

    # Link komentara

  76. Skupo je to...gledam slike pa mi se čini da na zadnjem delu rukonaslona,prema zadnjim sedištima nema otvora za ventilaciju,klimu,grejanje......vozim 10 godina stara kola koja to imaju..i otvore na podu ispod prednjih sedišta sedišta....
    (mislivoje, 9. jun 2017 22:41)

    # Link komentara

  77. Vozački zdravorazumski auto!
    (Milan, 9. jun 2017 22:31)

    # Link komentara

  78. Ne znam, do sad sam pročitao brdo testova po netu Mazde 6 sa tim famoznim 2.0 skayactiv motorom i sa 145 i sa 165 konja. Na pola testova u gradu trosi najviše 8.5 litara, na otvorenom 6 litara, a ona druga polovina u gradu je trosila 10-11 litara, na otvorenom 8 litara. Opet neki kazu da je cudo od elastičnosti i da jako ubrzava na malim obrtajima, a kod drugih mora da se zavrti iznad 3.500 obrtaja. Kome verovati?
    (Miki, 9. jun 2017 22:18)

    # Link komentara

  79. Prezadovoljan autom GS hatchback, kupljen u Kanadi. Ova kanadska verzija dolazi sa motorom od 155ks I ne zahteva visoko-oktansko gorivo. GT verzija ima motor od 185 KS. Nedavno na autoputu, potrosnja pri 110-120 km/h je 5.5 l/100km, krivine se bas I ne osecaju. Jednostavno, sjajno napravljena sigurna masina. Cak u hondi su nam rekli da se njihov civic ne moze meriti sa skyactiv. Jos lepsi je CX-5 ....
    (Jevrosim, 9. jun 2017 22:02)

    # Link komentara

  80. @rosonero

    Oslabljen? Nema ništa bolje od velikog atmosferca.
    (Car, 9. jun 2017 21:53)

    # Link komentara

  81. Ovo izgleda opasno. Jedan od top 3 auta po mom ukusu, uz Civic 1,8 140 ks i Giuliettu 1,4 t 170 ks. Ne uspevam da im nadjem manu. Zaista, cemu diesel? I da, nemam love za ovo, ali ko zna, jednog dana...
    (Aleksandar, 09. jun 2017 12:11)

    Ako zaboravis dizele sa iscupanim filterom, bolji su za voznju, potentniji, laksi za voznju, bolje vuku teret, i na kraju dosta manje trose. Reci mi koja je konretna prednost hondinog 1.8 atmosferca u odnosu na dizel slicnih performansi?
    (rog, 9. jun 2017 20:15)

    # Link komentara

  82. au ,sad kad krenu ovi mazdasi 2.0 oslabljeni na 120 ks , potrosnja 2.8 litra na 100 km u gradu, a medjuubrzanje u najvecem stepenu 80-120 oko 15-20 sekundi .
    (rosonero, 09. jun 2017 13:20)

    Inace se slazem ali preterujes. Ni dizel od 350nm ne bi trebalo da gazis u najvisem stepenu prenosa izmedju 80-120 vec spustis brzinu nize. Meni je fascinantno da uspevaju auto C segmenta sa atmosferskim motorom od 120ks da ubrzaju do 100 za ispod 9 sekundi. Yaris SR koji je dosta manji auto to jedva postize sa 1.8 i 130ks.
    (rog, 9. jun 2017 20:11)

    # Link komentara

  83. Steta sto EPA ne dozvoljava ugradnju rotor motora, inace mazda nije mazda dok se ne zavrti preko 8000 obrtaja.
    Sad gledam da nadjem negde rx7 po nemackoj.
    (stalker, 9. jun 2017 19:56)

    # Link komentara

  84. 2010 kupio sam novu Mazdu 3 u Kanadi. Za tri i po godine, peta vrata i zadnja krila su se raspala od rdje. Tada je Mazda davala garanciju na 3 godine ili 100.000 km. Zanimljivo je da se rdja pojavila tek par meseci nakon isteka garancije, i to vrlo malo na ivici petih vrat. Za nekoliko meseci otvorile su se rupe i na vratima i na ivicama zadnjih krila. Inačem motori nisu loši, ali lim je katastrofa. Mazdu više nikada neću ni pogledati.
    (Demos, 9. jun 2017 19:23)

    # Link komentara

  85. Vozio sam mazdu 3 sa bas ovim motorom...auto je jezivo spor, a nasi novinari napisu odlicno ubrzanje i sjajna medjuubrzanja...pa koga bre vi folirate!?
    (Marko, 9. jun 2017 19:13)

    # Link komentara

  86. @ brenki

    ajde molim te ko rodjenoga, objasni mi gde ti ovde vidis egzotiku , sve ajde manje vise al gde u motoru vide egzotiku , druze moj ?.
    (rosonero, 9. jun 2017 18:55)

    # Link komentara

  87. Interesuje me da li je u ovaj motor moguće ugraditi plin?
    (Amfilohije, 09. jun 2017 11:57)

    Ovaj auto stvarno ima malu potrošnju, pa ne vidim šta će ti plin? Plin je već neko vreme užasnog kvaliteta i samo bi upropastio auto, a mislim da nije ni moguć ugraditi ga, a da se ne izgubi garancija!
    (Dr Ce, 9. jun 2017 18:50)

    # Link komentara

  88. Ostao im na lageru kao test-automobil, pa sada pokusavaju da ga prodaju. Toliko im dobro ide prodaja u Srbiji.
    Kome je do japanskih automobila, za tih 20 i kusur hiljada bolja kupovina je svakako najnoviji CIVIC ili Golf 1,5TSI.
    (Kobaja Grande, 9. jun 2017 18:43)

    # Link komentara

  89. Vozim CX-3 bezinca 2.0 150 ks nemam vecih zamerki, odlicno ulozen novac
    (Pera, 9. jun 2017 18:27)

    # Link komentara

  90. Ovaj auto i novi Civic 1.0 turbo 129ks koštaju u evro isto. 2.0 atmo. ili1. 0 turbo.
    Ko je za Mazdu plus, a za Hondu minus. Idemooo!
    (japan, 9. jun 2017 18:14)

    # Link komentara

  91. @brenki!
    Grešiš sinak! Novi Mazdini skyaktiv motori su "programirani" da idu i na 88 oktana ( katalog kaže 88,92 i 95 oktana).
    98 se i ne spominje!
    (2.0 16v, 9. jun 2017 18:11)

    # Link komentara

  92. Fantastican auto
    (Mare, 9. jun 2017 17:26)

    # Link komentara

  93. au ,sad kad krenu ovi mazdasi 2.0 oslabljeni na 120 ks , potrosnja 2.8 litra na 100 km u gradu, a medjuubrzanje u najvecem stepenu 80-120 oko 15-20 sekundi .
    Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (rosonero, 9. jun 2017 13:20)

    Ako ti gledas elasticnost u najvisem stepenu izmedju atmosferca i turbo benzinca (ili bilo koja druga kombinacija), nauci sta je menjac, posto ocigledno ne znas cemu to sluzi, niti znas za sta je taj najvisi stepen prenosa. Onaj ko vozi atmosferca i ko zna da koristi menjac ce svejedno da pokida turbo benzinca slicne snage ako ovaj drugi hoce 80-120 u najvisem stepenu prenosa.
    (Pedja, 9. jun 2017 16:56)

    # Link komentara

  94. Imam novu Mazdu 3 , auto je vrh-vrhova ali sta mi to vredi kad su nam putevi dno-dna . To je katastrofa
    (pedja, 9. jun 2017 16:33)

    # Link komentara

  95. (rosonero, 9. jun 2017 13:20)

    "au ,sad kad krenu ovi mazdasi 2.0 oslabljeni na 120 ks , potrosnja 2.8 litra na 100 km u gradu, a medjuubrzanje u najvecem stepenu 80-120 oko 15-20 sekundi ."

    Nisi u pravu za to medjuubrzanje. Ono iznosi preko 20 sekundi ... Slabije nema.
    (Jovandeka Babić, 9. jun 2017 16:19)

    # Link komentara

  96. Nov kupili zet i sestra nema jos godinu dana,isti ovakav samo lepsa boja i felne nisu ove crne. Extra je auto,kvalitet se oseti svuda gde pipnes i pogledas. Zaista atraktivan auto. I ni malo jeftin za benzinca od 120 konja. Ja sam navikao na dizele pa me benzinac ne odusevljava,stvar navike. Da je dizel bio bi raketa,barem pretpostavljam. I jos skuplji
    (Maki, 9. jun 2017 16:18)

    # Link komentara

  97. Kako se ovi motori nose sa domaćim "gorivom"? Visok stepen kompresije traži visoku oktanažu(ali pravu, ne na nalepnici), voleo bih da čujem iskustva vlasnika Skyactive benzinaca... Inače, auto je čista egzotika, počevši od dizajna, do tih motora. Ne možeš pomešati novu Mazdu sa bilo čim, stvarno su napravili pravu stvar u moru konfekcije.
    (Brenki, 9. jun 2017 15:04)

    # Link komentara

  98. Mislim da bi ovom sportisti bolje stajala neka upečatljiva boja...
    (japanac, 9. jun 2017 14:58)

    # Link komentara

  99. au ,sad kad krenu ovi mazdasi 2.0 oslabljeni na 120 ks , potrosnja 2.8 litra na 100 km u gradu, a medjuubrzanje u najvecem stepenu 80-120 oko 15-20 sekundi .
    (rosonero, 9. jun 2017 13:20)

    # Link komentara

  100. Prava stvar, a ne oni traktorčići.
    (Car, 9. jun 2017 12:55)

    # Link komentara

  101. "Веома коректна цена за ово возило.

    Зна ли неко пошто је код увозника комплет резервни точак за ову мазду са стиропором дизалицом и алатом ?"

    470 evra. Inace, mislim da ide samo rezervna felna,bez gume, ali nisam siguran. Auto je super ali je gepek prilicno los tj. bukvalno ide tepih od gepeka preko lima i tog stiropora. Takodje mi nije jasno otkud sad ovaj clanak kad je izasao facelift za mazdu 3 u januaru ove godine. Svako ko kupi novu mazdu 3 dobija na poklon 800 evra u dodatnoj opremi, izmedju ostalog npr moze da uzme i ovaj rezervni tocak...ja nisam...jer bih se opet osetio opljackano.
    (Pedja, 9. jun 2017 12:31)

    # Link komentara

  102. Fantastican automobil,danas bih ga kupio da imam mogucnosti. Nas standard nazalost nije ni blizu ovakvog automobila.
    (Milan, 9. jun 2017 12:21)

    # Link komentara

  103. Ovo izgleda opasno. Jedan od top 3 auta po mom ukusu, uz Civic 1,8 140 ks i Giuliettu 1,4 t 170 ks. Ne uspevam da im nadjem manu. Zaista, cemu diesel? I da, nemam love za ovo, ali ko zna, jednog dana...
    (Aleksandar, 9. jun 2017 12:11)

    # Link komentara

  104. Interesuje me da li je u ovaj motor moguće ugraditi plin?
    (Amfilohije, 9. jun 2017 11:57)

    # Link komentara

  105. Веома коректна цена за ово возило.

    Зна ли неко пошто је код увозника комплет резервни точак за ову мазду са стиропором дизалицом и алатом ?
    (Јанко, 9. jun 2017 11:35)

    # Link komentara