1. Pa? Ok. Logičan put razvoja, električnih automobila.
     (Smuleco, 28. maj 2017 21:09)

    # Link komentara

  2. Sto se ovde prikazane deonoce ovog "maginog" puta tice, isti bi bio pravo smrtiste za motocikliste u slucaju najmanje kise. A sta bi ostalo od tog famoznog postrojenja kada bi ga teski sleperi pregazili, mozemo samo da nagadjamo.
    (Teslolog amater, 23. maj 2017 08:51)
    Takođe takve skalamerije traumiraju krtice kada naiđu na njih, a neku može i da ošine struja. Ne zaboravi i ono obavezno da "izaziva rak". Ništa ne plaši ljude kao kad "izaziva rak".
    (Još jedna budala, 23. maj 2017 20:17)

    # Link komentara

  3. Nikako da shvatite da elektroautomobili uglavnom idu na UGALJ, bar kada je Srbija i vecina zemalja u pitanju.
    (Teslolog amater, 23. maj 2017 08:51)
    Ti i tebi slični nikako da shvatite da sadašnji automobili uglavnom idu na NAFTU koje Srbija i većina tih zemalja NEMA, ili ima mnogo, mnoogo manje nego vetra i sunca.
    Tvoje razmišljanje je tipično za one kojima je uvek i sve isplativije da se kupi nego de se pravi. Takvi su urnisali Srbiju, ali i ne samo Srbiju. Na kraju, takvim razmišljanjem, ni naftu više ne možeš da kupiš.

    Ali ako si Rus ili Arapin, onda ništa, onda te razumem. Onda je dobro da Srbija ostane zavisna od nafte, Arapa i naročito Rusa.
    (CATAPA, 23. maj 2017 17:53)

    # Link komentara

  4. @Teslolog amater - a ti nikako da shvatiš da je mnogo bolje, efikasnije i ekološki čistije taj ugalj sagorevati centralizovano u termoelektrani, pa onda tom energijom puniti elektroautomobile i imati čist vazduh u gradu, nego se gušiti u smogu koji stvaraju današnji dizel polovnjaci po Srbiji. Ali kako onda naplatiti akcize na najgore gorivo u Evropi?
    (Mrtvo more, 23. maj 2017 12:16)

    # Link komentara

  5. "Struja će se verovatno proizvoditi iz vetrenjača, solarnih panela, još malo pa ćao naftaši, da vidimo kojim će cenama sada da manipulišu".
    (soda cat, 22. maj 2017 12:37)

    Nikako da shvatite da elektroautomobili uglavnom idu na UGALJ, bar kada je Srbija i vecina zemalja u pitanju. Dobro, idu i na plutonijum. Solarni paneli i vetrenjace su zanemarljivog doprinosa, jer kada bi nekom magijom, preko noci sva vozila postala elektricna ne bi bilo dovoljno struje ni za 25% vozila pod uslovom da se struja ne korist ni za sta drugo.

    Problem bi se resavao izgradnjom novih elektrana koje bi umesto uglja i plutonijuma kojih nema dovoljno, imale generatore na benzin ili naftu.

    Sto se ovde prikazane deonoce ovog "maginog" puta tice, isti bi bio pravo smrtiste za motocikliste u slucaju najmanje kise. A sta bi ostalo od tog famoznog postrojenja kada bi ga teski sleperi pregazili, mozemo samo da nagadjamo.

    Sve u svemu, man'te se "corava posla", sve je ovo sarena laza i trajace dok se ne povrate ulozene pare kao sto su trajali pejdjeri ili VHS kasete.
    (Teslolog amater, 23. maj 2017 08:51)

    # Link komentara

  6. samo cekam koliko ce sati izdrzati oni teslini punjaci sto treba ta postave u srb
    (zicer, 23. maj 2017 08:13)

    # Link komentara

  7. Dobiti struju na taj nacin je nemoguce. To bi bio perpetum mobile.
    (ja, 22. maj 2017 15:14)
    Ne nužno. Ukoliko bi "energetski predajnik" smešten u putu bio korišćen i za pogon vozila na toj deonici (kao kod MagLev vozova), onda bi direktno sa točkova mogla da se generiše struja za dopunjavanje baterija. Najlepši deo je da vozila na elektro pogon već imaju sistem za rekuperaciju energije kočenja, pa bi prilagođavanje ovakvom sistemu dopunjavanja bilo maltene samo softverski zahvat. naročito bi jedan takav sistem bio zahvalan za kamione i autobuse, ali nije nemoguće i za automobile.
    Primenom iste ideje, stacionarni "bežični punjač" bi mogao da se ostvari (možda čak i efikasnije nego magnetnim putem) mehaničkim valjcima, nalik onima koji se koriste za kontrolu kočnica na tehničkom pregledu, ili slično tome.
    (Joca, 23. maj 2017 07:29)

    # Link komentara

  8. Ovo je teska glupost i nikad nece bit ostvareno...prvo ogromni gubici koji onda gube poentu elektricnog auta,drugo ogromno kostanje takvih puteva i trece ogromno zracenje...to bi bilo kao da pricas sa 10 000 mobilnih u isto vreme
     (.., 23. maj 2017 00:39)

    # Link komentara

  9. točkovi bi trebali da ujedno i proizvode struju na sličan princip kao i one kineske baterijske lampe što se pune mrdanjem ... današnja tehnolohija to omogućava a neko je već spomenuo diname ali sigurno ne bukvalno
     (Kukulele, 23. maj 2017 00:19)

    # Link komentara

  10. Ovo sve ima smisla u razvijenoj Evropi, kad pogledate polja vetrenjača od Beča do Bratislave i Budimpešte sve vam je jasno. Srbija će da kopa ugalj i da ga sagoreva u električnim automobilima? Nikako nije dobro.
     (milekontraš, 22. maj 2017 20:40)

    # Link komentara

  11. TEsla je ovo odvano smislio ... :=)
    (Petar, 22. maj 2017 11:21)
    Ako misliš na Nikolu Teslu, nema mesta ni smehu ni podsmehu. Svi moderni ispravljači, punjači, invertori, frekventni regulatori... svi funkcionišu po principu koji je još Nikola Tesla ustanovio, a to je da je transformacija napona i struje daleko efikasnija ukoliko se vrši na visokom naponu i visokoj frekvenciji. I tada mora da postoji transformator, ali sa feritnim jezgrom, bez gvožđa i sa mnogo, mnogo manje bakra. Jasno, za istu snagu, transformator je i kudikamo manji i lakši.
    (Joca, 22. maj 2017 17:22)

    # Link komentara

  12. A zasto ne stave dinamo, kao na biciklu, na sva cetiri tocka?
    (Neko, 22. maj 2017 12:01)
    Vrlo je moguće da upravo tako ovaj sistem i radi, adaptiranim sistemom MagLev vozova. Naravno, nije potreban nikakav dinamo jer sistem za rekuperaciju već funkcioniše tako da dopunjava baterije kinetičkom energijom kočenja. Ovde nije u pitanju kočenje, ali je nebitno kako to zovemo dokle god se točkovi okreću i proizvode energiju.
    Prilagođeni MagLev sistem bi verovatno bio i bolje rešenje nego nezavisno bežično punjenje kod kog bi punjač bio praktično podeljen na visokonaponski deo u putu i niskonaponski u automobilu.
    Kako god da je izvedeno, ovo je "overkill", odnosno nepotrebno, strahovito skupo, a usto i manje efikasno. Punjači treba da budu bežični, beskontaktni, ali razdaljina predajnika i prijemnika treba da bude minimalna; da budu odvojeni, ali da se dodiruju. To je moguće, ali samo statičnim punjačima.
    (Joca, 22. maj 2017 17:02)

    # Link komentara

  13. A zasto ne stave dinamo, kao na biciklu, na sva cetiri tocka?
    (Neko, 22. maj 2017 12:01)

    Dobiti struju na taj nacin je nemoguce. To bi bio perpetum mobile.
    (ja, 22. maj 2017 15:14)

    # Link komentara

  14. Koliko je pametno biti u neposrednoj blizini predajnika(15-20 cm je od tla do auta) koji zrači snagom od 20 KW?
    (pera, 22. maj 2017 13:20)

    # Link komentara

  15. Struja će se verovatno proizvoditi iz vetrenjača, solarnih panela, još malo pa ćao naftaši, da vidimo kojim će cenama sada da manipulišu.
     (soda cat, 22. maj 2017 12:37)

    # Link komentara

  16. A zasto ne stave dinamo, kao na biciklu, na sva cetiri tocka?
    (Neko, 22. maj 2017 12:01)

    # Link komentara

  17. TEsla je ovo odvano smislio ... :=)
    (Petar, 22. maj 2017 11:21)

    # Link komentara

  18. a u srbiji realnost vracanja d2 na pumpe....mi smo dotakli dno....putuj evropo, nemoj vise cakati na nas...
     (borivoje surdilovic, 22. maj 2017 11:12)

    # Link komentara