1. Za 5 minuta moze samo da se napuni ako ga prikacim na trafo stanicu.
     (Aca, 25. maj 2017 16:23)

    # Link komentara

  2. Radim kao razvojni inženjer u Varti.. dakle, par reči.
    Prvo, ne postoje klasične baterije koje se mogu puniti za 5 minuta. TOGA NEMA.
    Drugo postoje razni sistemi kao što je svojevremeno Mazda razvila sa nama u Varti, paketi kondezatora koji se pune za 8 - 60 sekundi i isključivo sa njima se moze preći do 30 km. To su skuplji modeli Mazde, benzinci, hibridi, koji imaju te kondezatore igradjene i šupljine karoserije. Vek trajanja je do 20 godina, a pune se uvek kada kočiš ili pustiš gas, čim dodaš gas uzima se struja iz kondezatora (znatno jači pogon i time se špara benzin). Medjutim to rešenje nije za vožnju na struju već je to hibridni pogon... Prednost je što se taj auto puni sam od sebe, dakle ne mora da ga se stavlja na el. mrežu.
    Ono što je traljavo opisano u ovom članku je u stvari jeda mešavina izmedju vrste baterija i kondezatora, i to je za sada najbolje što ima na tržištu za automobile.
    Slično kao hibridni harddiskovi koji su kombinacija starih HDD i SSD, tako da SSD preuzimaju na sebe rad u TEMP području i onda kada imadnu vremena to smeštaju na HDD... a najnovije je da se razvijaju kod Samsunga trojni-hibridi: NVMe-SSD-HDD (obećava puno ali jako skupo).
    Onaj koga zanima šta to Mazda ima nek pogleda i-ELOOP tehnologija, npr. ovde: [link]/
    (VARTA, 25. maj 2017 11:02)

    # Link komentara

  3. @Iron man
    Ilon Mask je tipična crony-korporatna budžetska pijavica. Tesla i druge kompanije iz njegove imperije dobile su nekoliko milijardi direktnih dotacija, plus poreski kredit za prodaju električnih vozila od 7500$ dolara po autu, i još uvek prave gubitke. Za izvore je dovoljno da iskoristite Google, ima ih koliko hoćete, jer su to javno dostupni podaci američke vlade. A te vaše priče o Balkancima koji ne razumeju growth-oriented modele obesite mačku o rep, jedno je kada se kompanija finansira iz privatnih izvora, gubici i spekulacija na buduće profite i tržišni udeo su onda samo privatni spekukativni rizik investitora, a potpuno je druga stvar, to jest, da se ne lažemo, organizovani kriminal u dosluhu sa socijalističkim birokratama i demagozima, kada muze lopovske državne dotacije od novca na haračima otetog ljudima koji su taj novac krvavo zaradili.
     (EU Citizen, 22. maj 2017 09:11)

    # Link komentara

  4. @stalker - Da li nam mozete proslediti pouzdan izvor informacija za tvrdnju "covecanstvo vec pocinje da pati od nedostatka elektricne energije"?

    Kada bi ovog trenutka u svetu pocelo da se koristi milijardu el. automobila sa prosecnom velicinom baterije (npr. 60kWh), svetska potraznja za el. energijom bi skocila za oko 15%. S obzirom da se to nece desiti *danas*, vec mozda u narednih 30-40 godina, onda to i nije tako strasno.

    [link]

    2000. je u svetu proizvedeno oko 15000 TWh, a 2015. oko 23000 TWh. To je vise od 50% za 15 godina. Jos 15% za 30 godina deluje u najmanju ruku ocekivano, cak i bez el. vozila.

    Tesla ne posluje sa gubitkom, vec profit ulaze u rast. Razlika je ogromna. Isti je slucaj npr. sa Amazonom ili Uberom. Amazon je poslovao "sa gubitkom" vise od decenije. "Growth oriented" kompanije su misaona imenica za nas u Srbiji, pa za vecinu sveta.

    Takodje, da li nam mozete proslediti pouzdan izvor informacija za tvrdnju "da Obama nije upumpao silne milijarde u subvencionisanje Ilonovih ideja l davno bi se Tesla motors ugasio"?
    (Iron Man, 18. maj 2017 15:36)

    # Link komentara

  5. Leteci holandez - jedino sto Nije moguce je sporet od drveta i svinjac od bundeva !
    (MrsiMudoje, 18. maj 2017 12:40)

    # Link komentara

  6. Voleo bih da mi neko odgovori da li može da se napravi električni hibrid, odnosno da točkovi, dok se auto kreće, proizvode struju i dopunjuju bateriju?

    Pretpostavljam da su kao i kod mobilnih telefona, Li-Ion baterije podložne smanjenju performansi kako se vremenom pune-prazne, a takođe pretpostavljam da mogu i da eksplodiraju. Zašto se ne prave Li-Polimer baterije za automobile kao i za telefone?
    (PR, 17. maj 2017 13:53)
    Imaš li predstavu o gabaritima/težini baterija koje se nalaze u automobilu? Da postoji jednostavno rešenje, već bi ga pronašli. Problem sa baterijama je odnos kapaciteta, gabarita (težine) i brzine punjenja. Veći kapacitet nosi sa sobom veću težinu, i duže vreme punjenja. Skraćivanje vremena punjenja komplikuje stvar jer pregreva baterije, pa je ceo sistem (punjač i elektronika na bateriji) skuplja ili je prosto tehnički neizvodljivo.
    Mnoge kompanije pokušavaju da dođu do medijskog prostora čistim spinovanjem - sami kažu da su u fazi razvoja, a znate li koliko projekata, koji su u fazi razvoja, se završe uspešno?
    (Uvoznik baterija, 18. maj 2017 09:13)

    # Link komentara

  7. Voleo bih da mi neko odgovori da li može da se napravi električni hibrid, odnosno da točkovi, dok se auto kreće, proizvode struju i dopunjuju bateriju? 

    (PR, 17. maj 2017 13:53)

    Perpetuum mobile prve vrste nije moguć! :)
     (leteciHolandez, 17. maj 2017 21:24)

    # Link komentara

  8. @Amer
    Molim te,uzmi svoj telefon i opali nožem iz sve snage po bateriji istog.Onda ga cmokni jednom pa se vrati ovde na komentare da opet napišeš kako ne postoji rizik od požara.
     (Bu!, 17. maj 2017 21:17)

    # Link komentara

  9. ima i zamena baterija na pumpi...pisalo se o tome...svabe.
     (borivoje surdilovic, 17. maj 2017 19:57)

    # Link komentara

  10. Da da, 17. maj 2017 11:54)
    Nisi u pravo. Pogledaj. [link]
    (Achitwn, 17. maj 2017 19:24)

    # Link komentara

  11. Saša, 17. maj 2017 11:37)
    Sasa u tom busines modelu ti nisi "vlasnik" baterija. Takodje razmisljas kao svaki srbin, da ce uvek neko da te zaje...e. Svakako bi bio ugovor ako ti auto stane pre farantovane kilometeaze da obezbede soluciju. Better Place iz izraela je imao soluciju ali je bakorotirao jos 2013.
    [link]
    (Achitwn, 17. maj 2017 19:22)

    # Link komentara

  12. Ja da li sam lud ili šta?!Pa zar ne mogu baterije da se standardizuju, staneš na pumpu i automat već napunjene stavlja u auto odozdo pošto izvuce potrošenu, sve zajedno traje 5s. To bi trajalo kraće od dolivanja goriva. Baterije bi se punile kod najblizih hidro, solarnih ili vetro elektrana i takve dopremale do "pumpi".Meni ovo zvuči tako jednostavno da nekad pomislim da ne samo nam naftaši mažu oči nego i tesla i ostali...Voleo bi neko da mi kaze da je ovo komplikovanije od vadjenja nafte sa 5km ispod nivoa mora, dopremanja do rafinerije, distribucije...Sta vi mislite o ovome?
    (Bojan, 17. maj 2017 10:40)
    Kompanija better choice iz izraela je imala soluciju jos 2013 gledao sam na tv. Mora da si i ti to cidio. Udjes kao u car wash i nove baterije se stave odozdo. Radili su pilot sa taxijima i japanu. Kompanija je bankrotirala. U igri je politika i monopol velikog kapitala
    (Achitwn, 17. maj 2017 19:19)

    # Link komentara

  13. Ovo o cemu pricaju nije baterija vec super-kondenzator sa nano tehnologijom . U Beogradu imamo 5 e-buseva sa ovom tehnologijom koji Su se odlicno pokazali . Pune se Za 5 minuta a trose 1 KW / Km .
    (Alex, 17. maj 2017 18:45)

    # Link komentara

  14. Nisu problem punjaci, vec ekonomija struje, covecanstvo vec pocinje da pati od nedostatka elektricne energije, a zamislite sta bi bilo da svi predjemo na elektricna vozila.
    Prvo mora da se uredi potrosnja za neke osnovne zivotne potrebe u domacinstvima, pa onda da se prelazi na elektricna vozila sa velikim baterijama.

    Znate li vi da Tesla posluje sa gubitkom otkad postoji, i da Obama nije upumpao silne milijarde u subvencionisanje Ilonovih ideja l davno bi se Tesla motors ugasio.
     (stalker, 17. maj 2017 18:39)

    # Link komentara

  15. Ako se sad pune za 5 minuta koliko će se onda skratiti brzina kada se razviju i usavrše?! Takođe bi bilo dobro ako bi se ova tehnologija moglo primeniti na sve vrste baterija uključujući i mobilne telefone, naravno pod uslovom da su ekološki prihvatljive...
    (japanac, 17. maj 2017 18:28)

    # Link komentara

  16. Ovo što je Bojan napisao i meni je logicno. Trebalo bi da se standardizuje i mesto za baterije i sve ostalo. A što se tiče problematike kada korisnik nove baterije na "pumpi" zameni za stare, mislim da imam dobar predlog:
    Da se automobili prodaju BEZ baterija (ili sa samo malim neizmenjivim setom dovoljnim za 30-ak km). Baterije bi posedovale firme koje se bave punjenjem i izmenom istih. Tako bi automobili inicijalno bili mnogo jeftiniji, a vrednost baterija bi se "otplaćivala" kroz iznajmljivanje.
    (Sirius, 17. maj 2017 18:17)

    # Link komentara

  17. @Amer nije se slucajno odustalo od tog projekta. U teoriji zvuci dobro, u praksi nemoguce iz ovde navedenih razloga.
    (Gross, 17. maj 2017 17:49)

    # Link komentara

  18. Ovaj je tekst malo nepotpun. Ja nisam nasao nigde da je baterija testirana u praksi, da je patent napravljen i slicno. Na prezentaciji je prikazano punjenje do 60% i onda se preslo na novi slajd. Ukratko sjajno zvuci ali nigde koliko ista kosta i prkaticna testiranja koja bi dokazala ovo sto oni tvrede kao i cena. Ovo poslednje je presudno. Inace radi se na novima baterijama. Tesla je patentirao Solid State baterije takodje. Ja mislim da se relano nista revolucionarno ne moze ocekivati za jos 5-10g. mozda tamo 2025 bude zazivela nova generacija baterija koje ce imati drasticno smanjeno vreme punjenja, cenu koja je pristupacna kao i dugovecnost. To su sve vazne karakteristike kojih u ovom slucaju nema. Mani je ovo jako sumnjiva vest iz prostog razloga sto na baterijama rade najvece labolatorije u svetu na najjacim univerzitetima u Britaniji i Americi i sad se pojavljuje Izraelska firma niotkuda prakticno sa takvim karakteristikama? Vreme ce pokazati. Ja bih voleo da je tacno jer onda je tu kraj M na US motora, to jest pocetak nove ere covecanstva. Mada smo mi vec svedoci skorasnje transformacije auotoindustrije koja se vise zaustaviti ne moze. Naravno ne treba zaboraviti da paralelno mora ici i prelazak na Obnovljive izvore primarne energije, solarne i vetrenjaca i gasenje nuklearki i elektrana na fosilna goriva. Pitanja je koliko nam vremena za to treba? 50-100g?
    (Zeljko, 17. maj 2017 17:20)

    # Link komentara

  19. @PR, baterije se pune cim sklonis nogu sa gasa i pustis ga sam da ide dokle moze. Nije kao kod obicnih da mozes da se vozis dosta bez dodavanja gasa, el auto brze usporava jer se tada pravi struja, a kocenjem se prikuplja kineticka energija koja se pretvara u el i to ne uspe sva kineticka energija da se prikupi ima dosta gubitaka. To je sve nedovoljno kada se koristi struja kao jedini pokretac. Nisu to iste baterije kao iz telefona, mnogu su slozenije, a sto se tice li-po baterija malo imaju veci kapacitet ali su zato teze i zbog svoje vece mase prave veci teret za motor kome tada treba vise struje da bi povukao...
    (Da da, 17. maj 2017 16:37)

    # Link komentara

  20. Većina zamerki @Bojanu ne stoji. Neko će ti dati "lošu" bateriju? Pa šta? I ti ćeš je proslediti dalje i uzeti sledeću, i sledeću, i sledeću itd. A nema uopšte "loših" - čim padnu na predefinisanih npr. 85% kapaciteta i 90% discharge rate sama ih stanica automatski vraća u fabriku na reciklažu. Isto kao kad se kupio novi auto. Nov rezervoarom ili "pohaban" - aman rezervoar dihtuje ili ne a sve ostalo nema veze. Pa nema ni pri (pre)prodaji kola.
    Što se tiče osetljivosti i tegobe zamene - sve zavisi kako je 1 dizajniran auto i 2 kako su upakovane i 3 kako je dizajnirana procedura zamene - koja treba biti integralni deo celog dizajna! Dakle Bojan je poprilično u pravu - Robot Stanice odklapna i odšrafi standardizovani box 1,2 x 1,2 x 0,2 sa dna kola, svezajedno sa kevlarskom zaštitom - i utakne napunjen. 30 sekundi za auto pun do vrha! Lopovi - čim je ukradu unikatni ID u srcu baterije postaje invalidan za primenu bilo gde!
    Ali ajde kola - ja ovo reagujem zbog autobusa. Ovde su se srećnici samozvane "političke elite" ugradili u, ajoj, opet nove dizel autobuse. A trebalo se nabaviti/napraviti nove elektro (uz dopunu na trole ili ne) za Beograd. Kad se isprazni ili ode na kanal na zamenu ili na trafo da se nadopuni. Tiho, brzo, jeftinije, ne zagađuje, trošimo našu struju a ne tuđu naftu... Ali ne, to je inženjer DĐ vođa DSa sebe i svoju ekipu Solarisima obasjao a mi sve platili. Ako je dizel - pa to smo mogli i sami da sklepamo. A šansa da imao baterijske je bila tu!
    (Helios, 17. maj 2017 15:27)

    # Link komentara

  21. @ Bojan: u pravu si. Tesla to već radi godinama. Tehničko rešenje postoji ali očigledno ekonomski ne bas.
    [link]/

    @ostali: bilo bi lepo da se malo ljudi informišu pre nego komentarišu i izmisljaju zašto baterija nemoze da se zameni, rizici za požar, i ostale gluposti.

    Amer
    (Amer, 17. maj 2017 14:01)

    # Link komentara

  22. Voleo bih da mi neko odgovori da li može da se napravi električni hibrid, odnosno da točkovi, dok se auto kreće, proizvode struju i dopunjuju bateriju?

    Pretpostavljam da su kao i kod mobilnih telefona, Li-Ion baterije podložne smanjenju performansi kako se vremenom pune-prazne, a takođe pretpostavljam da mogu i da eksplodiraju. Zašto se ne prave Li-Polimer baterije za automobile kao i za telefone?
    (PR, 17. maj 2017 13:53)

    # Link komentara

  23. Ja da li sam lud ili šta?! 
    Pa zar ne mogu baterije da se standardizuju, staneš na pumpu i automat već napunjene stavlja u auto odozdo pošto izvuce potrošenu, sve zajedno traje 5s. To bi trajalo kraće od dolivanja goriva. Baterije bi se punile kod najblizih hidro, solarnih ili vetro elektrana i takve dopremale do "pumpi". 
    Meni ovo zvuči tako jednostavno da nekad pomislim da ne samo nam naftaši mažu oči nego i tesla i ostali... 

    Voleo bi neko da mi kaze da je ovo komplikovanije od vadjenja nafte sa 5km ispod nivoa mora, dopremanja do rafinerije, distribucije... 
    Sta vi mislite o ovome?
    (Bojan, 17. maj 2017 10:40)

    Pa nisu to plinske boce pa da uzmeš punu a daš praznu..... Baterije vremenom gube kapacitet..... a i počeli bi Kinezi masovno da ih kopiraju. .
     (gojko 12, 17. maj 2017 12:59)

    # Link komentara

  24. @Ja da li sam lud ili šta?!Pa zar ne mogu baterije da se standardizuju, staneš na pumpu i automat već napunjene stavlja u auto odozdo pošto izvuce potrošenu, sve zajedno traje 5s. To bi trajalo kraće od dolivanja goriva. Baterije bi se punile kod najblizih hidro, solarnih ili vetro elektrana i takve dopremale do "pumpi".Meni ovo zvuči tako jednostavno da nekad pomislim da ne samo nam naftaši mažu oči nego i tesla i ostali...Voleo bi neko da mi kaze da je ovo komplikovanije od vadjenja nafte sa 5km ispod nivoa mora, dopremanja do rafinerije, distribucije...Sta vi mislite o ovome?
    (Bojan, 17. maj 2017 10:40)
    Evo zasto ne moze, uzmes npr. nov Tesla auto iz salona sa novom baterijom i onda kad se potrosi posle par sati zamenis je sa nekom polovnom.
    (., 17. maj 2017 12:06)

    # Link komentara

  25. @Bojan to uopste nije jednostavno kao sto zvuci. To nije baterija za mobilni telefon od 1200mAh vec ozbiljna grdosija. Opasnost od požara je prevelika da bi se baterije tako lako vadile iz automobila. Drugo, baterija zauzima mnogo mesta u podu automobila i nalazi se iznad elemenata vešanja. To bi bilo isto kao da svratite na pumpu da vam "začas" zamene motor i menjač kod klasičnog automobila.
    (Gross, 17. maj 2017 11:56)

    # Link komentara

  26. @Bojan, nisu u pitanju baterije za daljenskog, pa da ih je tako lako izvaditi iz kola. One su jako osetljive, dobro su upakovane u kolima zbog bezbednisnih razloga i pritom su teske barem stotinak kilograma i vise. Nije losa ideja ali sa postojecom tehnologijom neizvodljiva
    (Da da, 17. maj 2017 11:54)

    # Link komentara

  27. Bojane, s obzirom da se to ne rade jasno ti je da tu ima nekih problema. Možda misliš da su takve baterije nešto što teži manje od 100 kg, ali one su oko 500 kg i promena je veoma komplikovana. Drugo, veoma su skupe, tako da lak prilaz baterijama bi bio olakšanje lopovima. Treće, šta ako ti daju loše baterije, stare ili nešto slično, a ti si im dao baterije koje vrede 20 000 evra?
    (Saša, 17. maj 2017 11:37)

    # Link komentara

  28. 10 cevapa u lepinji za 50 dinara! Mnogo dobro! Gde to ima? Pa nigde! :-D Shvatate ironiju.
     (ivi, 17. maj 2017 10:51)

    # Link komentara

  29. Meni ni 20 minuta punjenja nije dugo, taman je i preporucljivo napraviti malu pauzicu na svakih 400km, samo da se izgradi dobra i gusta mreza superpunjaca, da ne moram da se brinem da li cu imati dovoljno energije do punjaca... Resenje je da se automobilske kompanije udruze i grade zajednicke punjace..
     (mare, 17. maj 2017 10:47)

    # Link komentara

  30. Ja da li sam lud ili šta?!
    Pa zar ne mogu baterije da se standardizuju, staneš na pumpu i automat već napunjene stavlja u auto odozdo pošto izvuce potrošenu, sve zajedno traje 5s. To bi trajalo kraće od dolivanja goriva. Baterije bi se punile kod najblizih hidro, solarnih ili vetro elektrana i takve dopremale do "pumpi".
    Meni ovo zvuči tako jednostavno da nekad pomislim da ne samo nam naftaši mažu oči nego i tesla i ostali...

    Voleo bi neko da mi kaze da je ovo komplikovanije od vadjenja nafte sa 5km ispod nivoa mora, dopremanja do rafinerije, distribucije...
    Sta vi mislite o ovome?
    (Bojan, 17. maj 2017 10:40)

    # Link komentara