Može li "bregzit" da ubije Rolls Royce?

Neočekivani ishod britanskog referenduma uplašio je deo auto-industrije, iako je Rolls Royce, dok je berza tonula, trljao ruke jer mu ide na ruku slabljenje funte.

Pošaljite komentar
  1. RR je svetski gigant jedan od najvecih proizvodjaca avionskih motora,raznih turbina,brodskih motora...itd a tu je u igri jos jedan VELIKI svetski gigant BMW koji je vlasnik drugog dela firme...i ja pretpostavljam da BMW nece tako lako dozvoliti da RR kao brend propadne jer bi to uticalo i na ugled najveceg svetskog proizvodjaca premijum automobila nemackog BMW-a....jednostavno nemoguce je da RR propadne zato je veliki igrac
    (dd, 27. jun 2016 23:42)

    # Link komentara

  2. ??? da to tako ide odavno bi RR nestao
     (duki, 27. jun 2016 13:45)

    # Link komentara

  3. RR fabrika avio motora I fabrika automobila su razlicite firme. Fabrika automobila pripada nemackom BMW-u. A fabrika avio motora je samostalna I 1/2 motora prodaje Airbusu.
     (Pera, 27. jun 2016 13:40)

    # Link komentara

  4. Ono sto u clanku nije dobro definisano je da postoje dve razlicite i potpuno odvojene firme sa Rolls-Royce imenom.
    Rolls-Royce Motor Cars se bavi proizvodjnom automobila i pripada BMW-u. S obzirom da je velikim deo za njihov imidz presudno to sto su iz Engleske, a uz to se nalaze u segmentu vozila gde se za cenu ne pita, tesko da se ce Brexit imati bilo kakvog uticaja na njih.
    Rolls-Royce Holdings proizvodi pre svega motore za avio-industriju ali i za brodsku i turbine za industrijska postrojenja. Ukoliko se Britansko trziste u potpunosti odvoji od Evropskog i Rolls-Royce Holdings izgubi status Airbus-ovog privilegovanog dobavljaca motora (Airbus se isporucuje i sa Americkim GE ili Pratt & Whitney motorima) moze se ocekivati da se Rolls-Royce Holdings nadje u problemu. Inace Airbus zaposljava 15-ak hiljada ljudi u Velikoj Britaniji i jos pre par meseci je javno izjavio da ce njihove investicije u zemlji biti dovedene u pitanje ukoliko zemlja glasa za izlazak iz EU.
    Od samog Rolls-Royce Motor Cars, mnogo je vaznije sta ce se desiti sa ostatkom Britanske auto-industrije, njihovog najvaznijeg izvoznika. Honda, Nissan i Toyota imaju velika postrojenja u zemlji (pre svega zbog prodaje na Evropskom trzistu), BMW proizvodi Mini u Oxfordu, a GM-Europe (Opel-Vauxhall) pati od viska kapaciteta. Indijska Tata vec polako prebacuje montazu Jaguar-a, Land-Rover-a i Range-Rover-a u zemlje kao sto su Indija, Kina, Brazil i Slovakija.
    (DC, 27. jun 2016 10:38)

    # Link komentara

  5. Onaj ko kupuje rr nece se pokolebati ako bude skuplji za iznos carine.
     (Baxuz, 26. jun 2016 23:42)

    # Link komentara

  6. RR je drugi po velicini proizvodjac avionskih mlaznih motora. Ne znam tacne podatke, ali verujem da tu generisu ogromne pare
    (Mr. M, 26. jun 2016 23:01)

    # Link komentara

  7. samo Lada Vesta!!!
     (Bozo, 26. jun 2016 21:52)

    # Link komentara

  8. Nek je nama Audija,BMW-a,Škode,VW-a,Mečke a ostalo moze da tone do dna i da se raspada!
     (deki, 26. jun 2016 13:18)

    # Link komentara

  9. Ne da li moze, nego treba!
    (Beba, 26. jun 2016 12:26)

    # Link komentara

  10. Lepo pise u tekstu da 2/3 plasmana RR ostvaruje van EU, tako da nema krize za njih...
    (japanac, 25. jun 2016 19:29)

    # Link komentara

  11. Odavno je počeo da umire!
    (Smuleco, 25. jun 2016 18:20)

    # Link komentara