Jubilej legendarnog "tjunera": Pola veka AMG-a

Vrhunski modeli Mercedesa više se ne mogu zamisliti bez AMG značke. Danas sportsko odeljenje Mercedesa, osnovano je pre 50 godina kao privatna firma čiji su tvorci imali samo jedan san – prvo mesto na trkama.

Podeli

Novi broj Auto magazina je u prodaji, pročitajte utiske iz vožnje najnovijih modela automobila.

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Sve je počelo šezdesetih godina 20. veka kada je Daimler-Benz počeo rad na pripremi motora Mercedsa 300 SE za trke. Međutim, u nekom trenutku prekinute su sve aktivnosti vezane za auto-sport.

Dvojica pravih entuzijasta, Hans-Werner Aufrecht i Erhard Melcher, inače inženjera koji su radili u razvojnom odeljenju ovog motora, rešili su da svoju ljubav prema auto-trkama upotpune u slobodno vreme, prepravljajući motore po porudžbini.

Prvi AMG
Prvi AMG

Tako sređene automobile vlasnici su vozili na trkama, a jedan od njih, inače kolega iz Daimlera, Manfred Schiek, pobedio je Mercedesom 300 SE čak deset puta tokom 1965. godine na preteči nemačkog šampionata DTM (Deutschen Tourenwagenmeisterschaft).

To je bila više nego dovoljna reklama za tandem Aufrecht-Melcher koji je započeo nezavisan rad na prepravkama i tjuniranju Mercedesa.

Zvanično, firma pod nazivom "Aufrecht Melcher Großaspach Ingenieurbüro, Konstruktion und Versuch zur Entwicklung von Rennmotoren" osnovana je 1967. godine.

Naziv firme se zapravo sastoji od njihovih prezimena i naziva grada u kom su živeli, kao i dodatka u kom se navodi da je firma specijalizovana za razvoj i konstrukciju trkačkih motora.

Odmah po započinjanju samostalnog razvoja otvaraju prvu kancelariju u susednom gradu Burgstall i ubrzo postaju veoma cenjeni od strane privatnih timova koji su učestvovali na trkama.

Prekretnica u razvoju kompanije događa se 1971. godine na trci 24 sata Spa (24-Stunden Rennen von Spa) na kojoj su osvojili drugo mesto u ukupnom plasmanu sa Mercedesom 300 SEL 6,3.

Bio je to ujedno prvi automobil koji je poneo AMG znak. Predstavljao je pravo čudo jer je kao teška i luksuzna limuzina lako pobedio mnoge daleko agilnije automobile manje mase. Ova vest se vrlo brzo pročula u centrali Daimler-Benza u Štutgartu.

Mercedes W123 AMG
Mercedes W123 AMG

Dvojica inženjera pokazala su da se iz velikog V8 motora ("M 100") Mercedesa 300 SEL 6,3 sa 6.800 kubika može itekako izvući ogromna snaga i da se u njemu može uživati ne samo u relaksirajućoj vožnji već i na stazi. Sa svoje 434 konjske snage dobio je naziv "crveno prase".

To je privuklo brojne kupce standardnih Mercedesa da početkom sedamdesetih svoje nove ljubimce dovezu na preradu u firmu AMG.

Mercedes W123 AMG karavan
Mercedes W123 AMG karavan

Tada su već uveliko postali aktuelni "štrih aht" (Strich-Acht) iz serije "W 114", "SL" iz serije "C 107" kao i "S klasa" (W 116). Zbog povećanja obima posla i sve većeg broja klijenata, sedište firme se seli iz mesta Burgstall u Affalterbach, u kome je i danas centrala kompanije.

AMG je nudio nekoliko faza tjuninga po želji kupaca. Na primer, AMG Mercedes 250/8 imao je radnu zapreminu od 2778 ccm sa ukupno 200 konjskih snaga koje je postizao pri 5800 o/min. U odnosu na standardni model, to je bilo povećanje od 60 konjskih snaga.

Na testovima mu je izmerena maksimalna brzina od 223 km/h, dok je iz stanja mirovanja do 100 km/h ubrzavao za 8,7 sekundi. Sve prepravke su bile vršene po najstrožijim fabričkim standardima a cena tjuninga za ovaj motor koji se ugrađivao u modele "250" i "280 SE" iznosila je 27.500 nemačkih maraka.

AMG 450 SEL 6.9
AMG 450 SEL 6.9

Apetiti klijenata su sve više rasli, pa je sredinom sedamdesetih AMG u svoj asortiman i spisak opreme uveo brojne novitete među kojima su spojleri, specijalni pragovi, mat crna boja na okvirima prozora umesto hromiranih površina, posebno stereo ozvučenje, sportski volani i ručice menjača pa čak i televizori.

Još posebnije od specijalne verzije bile su one koje su standardne hromirane detalje, pa čak i brisače, imale ofarbane u boju karoserije.

AMG 500 SLC
AMG 500 SLC

Krajem sedamdesetih, Mercedes vraća petolitarski motor u svoj najveći model, S klasu, sa standardnih 240 "konja".

Erhard Melcher ih je dobro proučio, modifikova a zatim ugradio u čuvenu "stodvadesettrojku". Tako je nastao AMG 280 CE 5,0, koji je kasnije dobio i oznaku AMG 500 CE.

Krajem sedamdesetih u Afalterbahu nastavlja se razvoj modela za trke. Konstruisan je kupe AMG 450 SLC sa spartanskim enterijerom i ogromnim spojlerima. Pokretao ga je V8 motor zapremine 6.8 litara a za volanom su se nalazili Hans Heyer i Jörg Denzel.

Prva G klasa AMG
Prva G klasa AMG

Osamdesete su donele još snažniji razvoj kompanije i mnoštvo novih modela, kao i veliki uspeh na DTM trkama sa pedeset pobeda do 1993. godine.

Sve više porudžbina stiže iz Sjedinjenih Američkih Država. AMG se prihvatio posla pa je vrlo brzo savladana i 1979. godine predstavljena G klasa, ali i mali "190", odnosno serija "W 201" koja se pojavila 1982. godine.

Rastao je i broj jedinstvenih porudžbina tako da je svaki auto priča za sebe i pravi unikat. Ekskluzivne porudžbine počinju da pristižu i iz Azije, kao i sa Bliskog istoka.

Tako je "bebi benc" dobio motor zapremine 3.2 litra, dok je "Evolution II Power Pack" predstavljao vrhunac ponude kada je u pitanju "190 E".

560 SEC AMG
560 SEC AMG

Veoma važan momenat u istoriji AMG-a dogodio se 1984. godine kada je Erhard Melcher na 5.0 V8 "M 117" motoru iz "500 SEC" uveo tehnologiju četiri ventila po cilindru koji je Hans Werner Aufrecht ubrzo prodao prvom klijentu na sajmu automobila u Detroitu.

Novi 5.6 litarski motori su od 1985. godine modifikovani i ugrađivani u seriju "W 124". Tako je "AMG 300 E 5,6" sa 360 "konja" dostizao 303 km/h zbog čega je u Americi dobio naziv "The Hammer".

Najveće iznenađenje usledilo je kada su kupci počeli da traže ne samo limuzinu, već i karavan sa ovim motorom, što je definitivno bio obrt koji niko nije mogao da očekuje.

W124 AMG
W124 AMG

Početak devedesetih otvara novo poglavlje u istoriji AMG-a. Sa Mercedesom se sklapa zvaničan ugovor o saradnji po kome inženjeri AMG-a postaju odgovorni za konstrukciju visokoperformansnih verzija masovnih modela.

Prvi u nizu je "C 36 AMG" sa 275 "konja" koji se pojavio 1993. godine. Prodato ih je čak pet hiljada primeraka i to je postao prvi bestseler u istoriji AMG-a.

Mercedes 190 AMG
Mercedes 190 AMG

Šest godina kasnije nastaje "E55 AMG". Tada Mercedes kupuje 51 procenat u vlasništvu kompanije AMG.

Potpuno preuzimanje čuvene tjunerske kuće usledilo je 2005. godine, a već godinu dana kasnije AMG je, od nule, u potpunosti samostalno razvio "SLK 55 AMG" sa preko 400 "konja".

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Mercedes C klase AMG iz 90-tih
Mercedes C klase AMG iz 90-tih

.

Mercedes E klase AMG iz 90-tih
Mercedes E klase AMG iz 90-tih

.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 9 idi na stranu