VW želi da obuzda Škodu, postala im previše konkurentna

Škoda je poslednjih godina na mnogim tržištima ozbiljno zapretila svom matičnom brendu, Volkswagenu, pa nemačka kompanija razmatra opcije koje bi je učinile manje konkurentnom.

Podeli

Otkako je 1991. Volkswagen preuzeo tada posrnulu Škodu, koja je tek bila izašla iz komunističke ekonomije po čijim pravilima je poslovala gotovo pola veka, češki proizvođač napreduje iz godine u godinu.

Škoda danas posluje veoma uspešno, uz konstantan rast profita i broja prodatih vozila, pa su menadžeri i sindikati u Volkswagenu uznemireni jer smatraju da ih ova auto-marka, iz zajedničke automobilske grupacije, ugorožava.

Naime, Volkswagen je prinuđen da nakon dizel skandala iz 2015. smanji troškove, dok je Škoda trenutno veoma probitabilna i ima bolji imidž u medijima i javnosti. Kako piše Rojters, VW želi da ograniči neke prednosti koje Škoda ima u odnosu na matični brend, za koje u Volkswagenu smatraju da nisu fer.

Misli se pre svega na to da Škoda dobija razvijenu nemačku tehnologiju, a istovremeno manje plaća radnike u svojim fabrikama od Volkswagena, što joj omogućava da ima veći profit.

VW zato razmatra mogućnost da deo proizvodnje Škode preseli u Nemačku, gde su radnici više plaćeni, što je, veruju u Volkswagenu, pravičnija kompenzacija za tehnologije koje dele sa Škodom.

Ako bi se tako nešto realizovalo, u Volkswagenu smatraju da bi to ojačalo njihovu poziciju kao centralnog i najvažnijeg breda u okviru grupacije, uoči najavljene ofanzive novih električih modela koji su u planu do 2025.

VW se zbog mera štednje trenutno suočava sa mogućim ukidanjem hiljade radnih mesta u Nemačkoj, ali snažni domaći sindikati izlaz traže u premeštanju dela Škodine proizvodnje u Volkswagenove nemačke fabrike čiji kapaciteti nisu u potpunosti iskorišćeni zbog manje tražnje za Passatom i vremešnim Golfom sedme generacije.

Istovremeno, od Škode se traži da više plati za to što koristi popularnu Volkswagenovu MQB mehaničku platformu, koju deli veliki broj modela iz VW grupacije.

Škoda je nedavno stigla do još jednog značajnog jubileja u svojoj istoriji dugoj više od jednog veka. Sa proizvodnih traka sišlo je jubilarno, 20-milionito vozilo ove kompanije - primerak SUV-a Karoq, najnovijeg modela u gami Škode.

Iako izrađuje automobile još od 1905, češki proizvođač doživeo je neverovatnu ekspanziju tek od 1991, kada je postao deo Volkswagen grupe.

Naime, od 20 miliona proizvedenih automobila, Škoda je čak 15 miliona napravila u poslednjih 25 godina.

Škoda je postala deo Volkswagen grupe 1991, dve godine nakon pada Berlinskog zida. Dvadeset šest godina kasnije, češki proizvođač izrastao je od regionalnog istočnoevropskog proizvođača automobila u globalnu auto-kompaniju koja svoje model izrađuje i prodaje na preko 100 tržišta širom sveta.

Počeci su bili skromni – te 1991. Škoda je kupcima nudila samo jedan model, a godišnja proizvodnja iznosila je 170.000 vozila, da bi četvrt veka kasnije u proizvodnom programu bilo 7 modela, a u 2016. napravljeno je rekordnih 1.126.500 automobila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 9 idi na stranu