Unapređeni dizelaš u Hondi Civic od 2018.

Usavršeni 1.6 i-DTEC dizel motor sa 120 ks pridružiće se gami Civic vozila u Evropi od marta 2018, uz poboljšane performanse i efikasnost, i nove načine merenja potrošnje i emisije štetnih gasova.

Podeli

Agregat 1.6 i-DTEC proizvodi 120 ks pri 4.000 obrtaja u minutu i 300 Nm obrtnog momenta pri 2.000 obrtaja u minutu, tako da Civic do 100 km/h ubrzava za 10,4 sekunde.

Ovaj motor jedna je od prvih pogonskih jedinica koje će biti zvanično testirane po novom jedinstvenom postupku testiranja lakih vozila (WLTP - Worldwide Harmonized Light Duty Test Procedures) na potrošnju goriva i ciklus emisija, koji ove godine stupa na snagu.

Dok su podaci iz poznatog testa NEDC (New European Driving Cycle) zasnovani na teorijskom profilu vožnje, WLTP ciklus je razvijen korišćenjem stvarnih podataka o vožnji prikupljanih širom sveta i projektovan tako da dovede do rezultata bližih stvarnom iskustvu vožnje.

Honda je unela značajna poboljšanja u agregat i izduvni sistem kako bi maksimizirala performanse. Poboljšanja efikasnosti 1.6 i-DTEC motora dovode do veće ekonomičnosti u potrošnji goriva i emisiji CO2, počevši od 3,7 l/100 km i 99 g CO2/km (po WLTP ciklusu).

Unapređenje 1.6 dizelaša obuhvata smanjenje trenja cilindara, koje je postignuto zahvaljujući klipovima izrađenim od veoma trajne legure čelika, hroma i molibdena, kao i ‘super brušenju’ unutrašnjih površina cilindara kako bi se omogućilo mirnije kretanje klipova.

Motor od 1.597 kubika koristi isti napredni Bošov sistem ubrizgavanja goriva kao i ranije i sadrži mali turbopunjač, sistem EGR (recirkulacija izduvnog gasa) niskog pritiska i ulazni otvor glave cilindra za jako usisavanje i kovitlanje.

Radilica i liveni blok motora u potpunosti su od aluminijuma i sa otvorenim prostorom oko cilindara minimalizuju masu agregata. Za novi i-DTEC, cilindarskom bloku su pridodata livena rebra kako bi se povećala strukturalna čvrstoća i, zahvaljujući tome, smanjene su buka i vibracije.

Hondin 1.6 i-DTEC za 2018. jedan je od prvih motora koji će biti zvanično testiran postupkom Stvarnih emisija u vožnji (RDE), radi validacije NOx i nivoa emisije čestica.

Inače, ovaj dizel pogonski sklop ima novi sistem NOx skladišnog konvertora (NSC) sa većim katalizatorima i višom sadržinom plemenitih metala (srebra, platine i neodimijuma) koji skladište azot-okside do ciklusa regeneracije.

Senzor za čađ precizno detektuje trenutak kada je potreban ciklus regeneracije, što produžava trajnost izduvne komponente.

Unapređeni agregat sklapa se u Hondinoj fabrici u Svindonu, a biće na raspolaganju kako za varijantu sa 4 tako i za 5 vrata Civica desete generacije.

Osim toga, devetostepeni automatski menjač dodatno će uvećati opcije pogonskog sistema modela Civic sredinom 2018. godine.

Šta je to WLTP

Svetski harmonizovani postupak testiranja lakih vozila (WLTP) projektovan je tako da obezbedi realnije uslove testiranja u cilju izračunavanja potrošnje goriva i emisije vozila.

Ciklus vožnje podeljen je u četiri dela sa različitim prosečnim brzinama: malom, srednjom, velikom i izuzetno velikom. Svaki deo sadrži različite faze vožnje, zaustavljanja, ubrzavanja i faze kočenja.

Za svaki novi tip vozila, svaka konfiguracija pogonskog sklopa testira se po WLTP postupku za najlakše i najteže varijante automobila.

RDE testovi emisija

Testovi Stvarnih emisija u vožnji (RDE) mere zagađivače poput NOx koje automobili emituju tokom kretanja. RDE će se obavljati zajedno sa trenutno važećim NEDC i budućim WLTP ciklusima testiranja u procesu validacije.

RDE test se obavlja kao deo odobrenja za tip emisija na javnim putevima u stvarnom saobraćaju, primenom Prenosivog sistema za merenje emisija (PEMS). Najpre su obaveznim ograničenjima bile obuhvaćene samo emisije NOx i čestica.

Inicijalno, ograničenje RDE za dizel motore, kada je reč oemisiji NOx, iznosi 168 mg/km i stupa na snagu 1. septembra 2017. za nove modele vozila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 10 idi na stranu