Nova Fiesta stigla u Srbiju

Sedma generacija Ford Fieste dostupna je od 8. avgusta potencijalnim kupcima u Srbiji, po ceni od 10.690 evra.

Podeli

Kako je rođena i kako se razvijala Fiesta tokom 4 decenije

Navedena cena odnosi se na model sa 5 vrata i 1.1 litarskim benzincem od 70 ks.

Uvoznik i prodavac automobila marke Ford u našoj zemlji, kompanija Grand Motors, procenjuje da će kupcima u Srbiji biti najzanimljivija upravo ova verzija – sa 5 vrata, benzinskim motorom od 70 konjskih snaga, manuelnim menjačem, 'blazer blue' bojom i ‘obogaćenim‘ paketom opreme Trend + cool & sound pack 1.

Ovaj paket, između ostalog, obuhvata manuelni klima-uređaj, displej u boji od 4,2”, Bluetooth, audio i druge komande na volanu, radio sa USB priključkom, MyFord dock sistem...

Osim u verziji sa 70 ks, nova Fiesta biće dostupna sa još jednim benzinskim motorom od 1.1 litar – onim od 85 ks. Obe varijante menjuju dosadašnji benzinac od 1.25 litara.

Pri razvoju ovih četvorocilindarskih agregata obilato su korišćene tehnološke inovacije primenjene na trocilindarskom EcoBoost motoru, što omogućava da, uz novi petostepeni manuelni menjač, ponude više snage uz manju emisiju ugljen-dioksida (101 g/km) i nižu prosečnu potrošnju, od 4,4 l/100 km.

Nove Fieste će, pored toga, pokretati i 1.0 EcoBoost trocilindraši sa 100, 125 i 140 ks, u kombinaciji sa novim šestostepenim manuelnim menjačem. Takav pogonski sklop, u varijanti sa 100 ks omogućava emisiju CO2 od 97 g/km i prosečnu potrošnju od 4,3 l/100 km.

Novi dizelaši

U ponudi će biti i novi TDCi četvorocilindarski dizelaši od 1.5 litara. Verzija sa 85 ks sada nudi 10 “konja” više od najslabijeg dizel agregata iz Fieste odlazeće generacije.

Taj motor, povezan sa novim šestostepenim manuelnim menjačem prosečno troši samo 3,2 l/100 km i u atmosferu emituje tek 82 g/km ugljen-dioksida.

Fiesta najnovije generacije može se naručiti i sa novim dizel motorom od 1.5 litara koji proizvodi 120 ks – što je najsnažniji "naftaš" koji je ikada pokretao ovaj model.

Opremljen šestobrzinskim manuelnim menjačem, taj motor omogućava da nova Fiesta ima prosečnu potrošnju od 4,3 l/100 km, uz emisiju CO2 od 89 g/km.

Na TDCi motorima nove generacije od 1.5 litara optimizovan je dizajn komora za sagorevanje, a sofisticirano ubrizgavanje goriva omogućava njihovo bolje čišćenje, dok je na verziji od 120 ks ugrađen turbo punjač sa varijabilnom geometrijom.

"Pametno" regenerativno punjenje akumulatora povećava efikasnost iskorišćavanja goriva - kroz selektivno uključivanje alternatora i punjenje baterija kada vozilo usporava i koči.

Po bezbednost putnika najvažniji delovi karoserije nove Fieste su napravljeni od 36 odsto čvršćeg boron čelika. Od njega je i gornji deo B-stuba, novog dizajna, koji koristi takozvanu T konfiguraciju radi efikasnijeg prenosa energije pri bočnom udaru u krov.

Redizajnirani poprečni elementi u vratima dodatno štite putnike pri bočnim udarima. U vrata su takođe ugrađeni senzori pritiska koji omogućavaju aktiviranje bezbednosnih sistema nekoliko milisekundi ranije nego do sada. Bočni vazdušni jastuci su oblikovani tako da podignu ruku putnika iz zone udara.

Najradikalnija razlika nove Fieste u odnosu na dosadašnje generacije je prisustvo najsavremenijih elektronskih sistema koji pomažu u bezbednijem upravljanju – takvih je čak 15.

U zavisnosti od tržišta, nova Fiesta se serijski ili uz doplatu oprema prilagodljivim tempomatom (Adaptive Cruise Control), podesivim limiterom brzine (Adjustable Speed Limiter), sistemom za upozorenje na vozila i objekte u mrtvom uglu (Blind Spot Information System), sistemom upozorenja o unakrsnom saobraćaju (Cross Traffic Alert), indikatorom odstojanja (Distance Indication)...

Pored toga, tu su i upozorenje o budnosti vozača (Driver Alert), sistem pomoći za održavanje pravca u traci (Lane Keeping Aid), upozorenje o napuštanju trake (Lane Keeping Alert), upozorenje na frontalni sudar (Forward Collision Warning), sistem za prepoznavanje saobraćajnih znakova, aktivna asistencija pri parkiranju (uključujući i parkiranje po pravim uglom), automatsko isključivanje/uključivanjee dugih svetala…

.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 10 idi na stranu