EuroNCAP: Alfa Stelvio maksimalno, Mustang na popravnom

Na najnovijoj seriji testova bezbednosti našli su se Alfin SUV, Hyundai i30, VW Arteon, Seat Ibiza, Honda Civic i Opel Insignia, a priliku da popravi loš rezultat s početka godine dobio je Ford Mustang.

Podeli
Screenshot YouTube
Screenshot YouTube

Da su novi SUV modeli maksimalno bezbedni u vožnji, potvrdio je Alfa Romeo Stelvio, koji je postigao EuroNCAP rejting od 5 zvezdica, ostvarivši skor od 97% po pitanju zaštite odraslih putnika.

Kokpit prvog SUV vozila u istoriji brenda Alfa Romeo ostao je stabilan u testu čeonog sudara sa drugim vozilom, a svi vitalni delovi tela i ekstremiteti putnika na prednjim sedištima su takođe bili zaštićeni u testu udara u čvrstu prepreku. Testovi obavljeni na prednjim sedištima i naslonima za glavu dokazali su dobru zaštitu od povređivanja prilikom naglog trzaja vrata, u slučaju udara u zadnji deo vozila.

Screenshot YouTube
Screenshot YouTube

Kada je reč bezbednosti dece putnika, Alfin novi model dobio je ocenu 84%, dok je u oblasti zaštite pešaka ocenjen sa 71%.

Pored toga, Stelvio je standardno opremljen sistemom automatskog kočenja u opasnim situacijama (AEB) . Zahvaljujući tome, Alfa Romeo SUV zabeležio je rezultat od 60% za elektronske sisteme asistencije.

Screenshot YouTube
Screenshot YouTube

Pored Stelvia, maksimalnih 5 zvezdica na EuroNCAP testovima bezbednosti dobila je nova Opel Insignia, takođe sa izvanrednim ocenama (odrasli: 93%, deca: 85%, pešaci: 78%, sistemi asistencije: 69%).

Najvišu ocenu zaslužili su i novi Hyundai i30 (88%, 84%, 64%, 68%), zatim Volkswagen Arteon (96%, 85%, 85%, 82%) kao i nova Seat Ibiza (95%, 77%, 76%, 60%).

Screenshot YouTube
Screenshot YouTube

Honda Civic dobila je 4 zvezdice. Iako je japanski hečbek ocenjen visokim ocenama na polju bezbednosti odraslih (92%), pešaka (75%), kao i za sisteme asistencije (88%), nešto slabiji rezultat u oblasti zaštite dece putnika (69%) koštao ga je maksimalne ocene.

Pored ovih 6 novih modela, Ford Mustang se našao na ponovnoj proceni bezbednosti, nakon što je u januaru na EuroNCAP testu dobio svega 2 zvezdice, kako zbog niske bezbednosti dece putnika (32%), tako i zbog nedostataka sistema asistencije u standardnom paketu (ocenjen sa samo 16%).

Šansu za popravni je iskoristio, ali samo kada je reč o sistemima asistencije (61%), dok je ocena za zaštitu dece putnika ostala nepromenjena, pa je na kraju Mustang dobio samo 3 zvezdice.

U nastavku možete pogledati najnovije snimke "kreš" testova:

Hyundai i30

Alfa Romeo Stelvio

Seat Ibiza

Ford Mustang

Honda Civic

VW Arteon

Opel Insignia

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 10 idi na stranu