FIAT 500 zvanično priznat kao delo moderne umetnosti

Muzej moderne umetnosti (MoMA) u Njujorku uvrstio je u stalnu postavku originalni “cinquecento”, povodom 60. rođendana ovog legendarnog FIAT-ovog automobila.

Podeli

Prvi FIAT 500 značajan je iz više aspekata. Najpre, to je model koji je u posleratnom periodu omogućio brojnim Italijanima individualnu mobilnost u vreme kada se zemlja oporavljala od ratnih dejstava.

Za njegovog proizvođača, kompaniju FIAT, model 500 predstavlja prvi značajniji komercijalni uspeh jer je automobil doživeo veliku popularnost tokom gotovo dve decenije, koliko se izrađivao.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, za one kojima je industrijski dizajn i oblikovanje proizvoda zanimanje, ali i za ljubitelje klasičnih automobila, “cinquecento” je i umetničko delo.

To su svojom odlukom potvrdili i kustosi muzeja MoMA u Njujorku, kada su FIAT 500 uvrstili u kolekciju radova moderne umetnosti.

Primerak koji je izložen u muzeju je FIAT 500 F, koji se proizvodio u periodu od 1965. do 1972. godine.

Ofarban je u karakterističnu bež boju i ima platneni otvoreni krov.

“Cinquecento” nije prvi automobil koji je stigao u čuveni njujorški muzej.

Pre njega, priznanje da se radi o delima suvremen umetnosti dobili su Cisitalia 202 GT iz 1946, Willys-Overland Jeep iz 1952, Volkswagenova “buba” iz 1959, Jaguar E-Type Roadster iz 1963, Ferrari 641/2 grand prix iz 1990 i Smart iz 1998.

.

.

.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 10 idi na stranu