Kako je prošao Tesla X na "testu severnog jelena"

Na testu koji simulira izbegavanje iznenadne prepreke na putu do sada su se "opekla" mnoga zvučna imena automobilske industrije.

Podeli
Screenshot YouTube
Screenshot YouTube

Otkako je švedski magazin Teknikens Värld (svet tehnike) uveo takozvani "test severnog jelena", na nekoliko modela otkriveni su ozbiljni nedostaci koji dolaze do izražaja prilikom oštrog manevrisanja vozilom.

Široj automobilskoj javnosti najpoznatiji je slučaj iz 1997. godine kada su Šveđani prilikom izvođenja testa prevrnuli tek lansiranu Mercedesovu A klasu, što je nateralo nemačku kompaniju da izvrši izmene na tom modelu.

Ovog puta, test je sproveo španski sajt km77.com, a na ispitu se našao električni SUV, Tesla Model X.

Pogledajte kako je ovaj automobil podneo oštre manevre pri brzinama od 70, 72 i 74 km/h:

Inače, Teknikens Värld već decenijama sprovodi ovaj specifičan test bezbednosti kojim se ispituju manevarske sposobnosti vozila u ekstremnim uslovima, a koji se u njihovom slučaju sastoji iz nagle promene pravca pri brizini od 60 km/h, čime se simulira izbegavanje određene prepreke na putu (poput severnog jelena, čije prirodne pravce kretanja u toj zemlji presecaju putevi).

Na taj način utvrđuje se koliko je određeni model stabilan i samim tim bezbedan u datim okolnostima.

Zbog visokog težišta, na ovoj vrsti testa najugroženija su SUV vozila. Tako su, između ostalih, ozbiljne probleme prilikom izbegavanja prepreke imali Toyota Hilux i Jeep Cherokee.

Za razliku od njih, Model X je bez problema savladao prepreku, bez vidljivijeg naginjanja, pre svega zahvaljujući niskom težištu mase, odnosno teškim baterijama koje se nalaze u podu vozila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 13 idi na stranu