Proverite besplatno ispravnost vašeg vozila uoči odmora

Auto-moto savez Srbije, u saradnji sa Upravom saobraćajne policije Republike Srbije i Asocijacijom tehničkih pregleda vozila, organizuje tokom ove sedmice (19 - 24. juna), tradicionalnu akciju “Ispravno vozilo – bezbedno vozilo“.

Podeli
Foto: B92 (ilustracija)
Foto: B92 (ilustracija)

AMSS tradicionalno u letnjoj sezoni, poziva vozače da besplatno provere tehničku ispravnost vozila, na više od 100 linija tehničkih pregleda u preko 60 gradova Srbije.

O značaju ove akcije najbolje govore dosadašnji podaci AMSS, da je kroz preglede tehničke ispravnosti vozila, koji su obavljeni tokom proteklih nekoliko godina u akcijama “Ispravno vozilo – bezbedno vozilo”, utvrđeno da je gotovo svako treće pregledano vozilo bilo neispravno.

Podsetimo, u prethodnoj akciji, pred zimsku sezonu, neku neispravnost je imalo 39% putničkih vozila, a najčešći kvarovi su bili kod uređaja za zaustavljanje (kočnica) i to u 31% slučajeva, dok se 36% odnosilo na uređaje za osvetljavanje, odnosno 14% na uređaje za upravljanje.

“Ovo je jedinstvena prilika da pred letnja putovanja proverite tehničku ispravnost vašeg vozila, jer neispravno vozilo nije bezbedno ni za vašu porodicu ni za druge učesnike u saobraćaju“, rekao je predsednik Auto-moto saveza Srbije Mirko Butulija povoodm početka akcije.

Uprava saobraćajne policije će tokom trajanja ove zajedničke akcije, u redovnim saobraćajnim kontrolama obaveštavati vozače da mogu da besplatno prekontrolišu svoja vozila na punktovima koje je obezbedio AMSS.

“Veoma je važno da ovu bezbednosnu akciju iskoristi što više vozača, jer zahvaljujući novom načinu evidentiranja, od 1. Januara 2016. godine, odnosno vođenja uviđaja saobraćajnih nezgoda sa evidentiranjem uzroka, mi danas pouzdano znamo da je tehnička neispravnost vozila uzrok 11,8% saobraćajnih nezgoda u Srbiji. U više od 1.000 nezgoda u kojima je najuticajni faktor bio tehnička neispravnost vozila, život je izgubilo 70 lica”, kaže Vladan Nikolić, pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije.

Predsednik Asocijacije tehničkih pregleda vozila Predrag Đurđev je rekao da “dosadašnje iskustvo govori, da se očekuje da će se za besplatnu proveru tehničke ispravnosti vozila najviše interesovati i prijaviti vlasnici starijih automobila, koji već pretpostavljaju da postoji neki kvar na njihovom vozilu. Upućujemo apel svim vozačima, da odvoje vreme i odazovu se ovoj akciji i besplatno utvrde da li su njihova vozila spremna za bezbedan saobraćaj”, rekao je Đurđev.

Adrese centara za pregled tehničke ispravnosti vozila mogu se pronaći na sajtu: www.amss.org.rs, www.facebook.com/AMSS1987/ ili pozivom broja 1987, AMSS operativnog centra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 13 idi na stranu