Svetska premijera: Škoda Karoq

Karoq će u gami Škode zauzeti poziciju ispod SUV modela Kodiaq, a na tržištu će zameniti odlazeći Yeti.

Podeli
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4382/1841/1605 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2638 mm
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4382/1841/1605 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2638 mm

Škoda razmatra Karoq vRS sa 300 ks!

Škoda je svoj novi SUV predstavila javnosti na svečanosti u Stokholmu. Automobil dosta podseća na veći Kodiaq, a osim po dizmenzijama, posmatrač će ova dva SUV vozila najlakše razlikovati po zadnjim stop svetlima koja kod Karoqa imaju oblik bumeranga.

Novi SUV, koji će naslediti dosadašnji model Yeti, dugačak je 4.382 mm, širok 1.841 mm i visok 1.605 mm, dok je međuosovinsko rastojanje 2.638 mm, što je 6 cm više nego kod Yetija.

Karoq raspolaže sa prtljažnikom od 521 l, u osnovnoj konfiguracijia sa uspravljenim naslonima zadnjih sedišta. Kada se zadnja sedišta obore, dobija se koristan prostor za prevoz stvari od 1.630 l. Zadnja klupa može se u potpunosti ukloniti i tada je dostupno čak 1.810 l.

Kupci mogu da biraju između 4 dimenzije felni, promera od 16 do 19 inča.

Unutrašnjost vozila karakterišu svedene linije, tipične za novu generaciju Škodinih modela, a na vrhu centralne konzole nalazi se veliki ekran multimedijalnog sistema.

Karoq je prvi model češkog proizvođača koji kao opciju u ponudi ima digitalnu instrument tablu, umesto klasične analogne, a kupci takođe mogu naručiti brojne dodatne sadržaje i opremu, kao što su na primer grejani volan, grejana prednja i zadnja sedišta i LED ambijentalno osvetljenje u putničkoj kabini.

Multimedijani uređaj opremljen je sistemima Android Auto i Apple CarPlay koji omogućuju potpuno povezivost sa smartfon uređajima.

Motorizacija se za sada sastoji od pet pogonskih jedinica. Osnovni benzinac je 1.0 litarski TSI sa 115 kd i 175 Nm, a u ponudi je i jači, 1.5 TSI agregat sa 150 ks i 250 Nm.

Oni koji preferiraju dizelaše, mogu da biraju između tri opcije. Najslabiji dizel motor je 1.6 TDI sa 115 ks i 250 Nm, a na raspolaganju su i dve varijante 2.0 TDI agregata, sa 150 ks i 300 Nm i sa 190 ks i 400 Nm.

Većina ponuđenih motora mogu se naručiti ili sa šestobrzinskim manuelnim menjačem ili sa sedmostepenim DSG menjačem sa duplim kvačilom. Izuzetak je najsnažnija dizel verzija koja se standardno isporučuje sa DSG menjačem i pogonom na sva 4 točka.

Osnovne verzije Škode Karoq biće dostupne isključivo sa prednjim pogonom, dok će skuplje varijante imati 4x4 pogon.

Na novom SUV modelu nisu izostali ni brojni bezbednosni elektronski sistemi, poput asistencije prilikom parkiranja (Park Assist), sistema koji upozorava na neželjeno napuštanje vozne trake kojom se automobil kreće (Lane Assist) ili sistema koji pomaže vozaču u uslovima gradskih gužvi i stani-kreni vožnji (Traffic Jam Assist).

Tu su još i adaptivni tempomat, sistem koji upozorava na prisustvo drugih vozila u mrtvom uglu vozača, pomoć pri kočenju u slučaju opasnosti od frontalnog sudara, kao i sistem za detekciju pešaka.

Škoda je najavila da će Karoq stići u prodajne salone u drugoj polovini 2017, ali cena ovog vozila za sada nije poznata.

U nastavku možete pogledati dva promo videa sa detaljnim prikazom Škode Karoq:

.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 12 idi na stranu