U čemu se vozi novi francuski predsednik

Francuski predsednici tradicionalno se voze u luksuznim automobilima domaće proizvodnje. Na inauguraciji Emanuela Makrona novi predsednik prodefilovao je ulicama Pariza u krosoveru DS7 Crossback.

Podeli
Screenshot YouTube
Screenshot YouTube

Francuski predsednici najčešće su se vozili u Citroenovim luksuznim automobilima, među kojima je verovatno najpoznatiji bio model DS – čuvena "ajkula", u raznim varijantama (produženi, kabriolet...).

Kasnije je ovaj model zamenjen Citroenima SM, CX, XM i C6, dok se prethodni predsednik Oland vozio u specijalnoj verziji Citroena DS5.

U međuvremenu, premijum marka DS izdvojena je iz Citroena i sada posluje kao poseban brend u okviru PSA grupacije, pa predsednički automobil Emanuela Makrona više nema oznaku Citroen, već je u pitanju najnoviji DS krosover – DS7 Crossback:

Automobil u kojem se vozi predsednik Francuske modifikovan je u odnosu na regularnu verziju i ofarban u specijalnu mastilo-plavu boju. Predsednički DS7 Crossback ima mogućnost otvaranja krova, dok je unutrašnjost presvučena crnom kožom.

Pogledajte u kakvim su se Citroenima vozili Makronovi prethodnici:

Inače, DS7 Crossback imao je svetsku premijeru u martu, na sajmu automobila u Ženevi. Reč je o prvom DS krosoveru za evropsko tržište.

Jedna od specifičnosti ovog automobila je i Plug-in hibridni pogonski sistem koji se sastoji od benzinca i dva elektromotora - po jednim na svakoj osovini, čime se postiže efekat pogona na sva 4 točka.

Benzinski agregat proizvodi 200 ks, a svaki od električnih motora isporučuje po 109 ks. Ukupna kombinovana snaga hibridnog sistema je 300 ks, a motor je uparen sa osmobrzinskim automatskim menjačem.

DS7 Crossback
DS7 Crossback

Električni deo pogonskog sistema pored elektromotora čini i litijum-jonska baterija kapaciteta 13 kWh. Vozaču su na raspolaganju tri moda vožnje, a ako se DS 7 Crossback vozi isključivo na struju, može da pređe maksimalno 60-ak km. Za dopunu baterije na kućnoj utičnici potrebno je 4,5 sati, dok se uz pomoć brzog punjača ovo vreme skraćuje na 2,5 sati.

Osim u hibridnoj verziji, DS 7 Crossback može da se naruči i sa konvencionalnim benzinskim i dizel pogonskim varijantama. Na raspolaganju su tri benzinca (THP 225, THP 180, PureTech 130) i dva dizelaša (BlueHDi 180, BlueHDi 130).

DS7 Crossback
DS7 Crossback

Automobil je opremljen i DS Connected Pilot sistemom auto-pilota koji po potrebi može da odmeni vozača, pre svega na autoputu, pri brzinama između 30 i 180 km/h. Osim funkcije aktivnog tempomata, ovaj uređaj u stanju je i da izvodi korekcije pravca kretanja automobila.

Među brojnim bezbednosnim sistemima asistencije su DS Night Vision (koji koristi infracirvenu kameru za bolju vidljivost u noćnim uslovima vožnje), DS Driver Attention Monitoring (motri na vozača i upozorava ga ako kod njega primeti znake umora) i DS Active LED Vision (adaptivni farovi koji koriguju širinu i dužinu svetlosnog snopa u zavisnosti od brzine vozila i uslova u saobraćaju).

DS7 Crossback
DS7 Crossback

.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 12 idi na stranu