Da li ćemo uskoro češće viđati Tesline modele u Srbiji?

Ne, nije reč o tome da Tesla počinje da prodaje svoje automobile na struju u našoj zemlji, već da planira izgradnju tri superpunjača u Srbiji, što će vlasnicima ovih vozila iz inostranstva omogućiti lakši tranzit.

Podeli

Naime, u planovima koje je Tesla objavio na svom sajtu, navodi se da je do kraja godine predviđena izgradnja prvih superpunjača za dopunu baterija električnih vozila u šest zemalja jugoistočne Evrope.

Kompanija sa sedištem u Kaliforniji namerava da izgradi po tri stanice u Rumuniji i Srbiji, te po jednu u Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Bugarskoj i Moldaviji.

Prema mapi na Teslinom sajtu, punjači u Srbiji, nalaziće se u blizini Beograda, Požege i Niša.

Tesla takođe planra da u Hrvatskoj pored dve postojeće doda još 4 nove stanice za brzo punjenje baterija.

Inače, zbog lansiranja novog Modela 3, koji se očekuje na putevima već tokom leta, kompanija Tesla planira da do kraja godine gotovo udvostruči broj mesta za dopunu pogonskih baterija kako bi zadovoljila rastuću potrebu za električnim punjačima.

Teslini automobili mogu se puniti na tri načina: na kućnim utičnicama svojih vlasnika (sat punjenja omogućava do 80-ak dodatnih km vožnje), na spomenutim superpunjačima -“brzim” punjačima koji se nalaze obično pored autoputeva i drugih prometnih saobraćajnica (pola sata punjenja obezbeđuje dodatnih 270 km vožnje), kao i na brojnim Tesla punjačaima koji su instalirani u okviru hotela, restorana ili na parkinzima tržnih centara, gde se baterije pune dok je automobil parkiran a vlasnici odmaraju, obeduju ili su u šopingu (takvih punjača trenutno ima preko 9.000, dok broj superpunjača širom sveta iznosi nešto više od 5.400).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 11 idi na stranu