Svetska premijera: Mercedes S klase za 2018. / FOTO

Mercedes je restilizovao kompletnu familiju modela S klase. Pored osveženog dizajna, kupcima su ponuđeni novi motori i tehnološka unapređenja.

Podeli

S klasa za 2018. u evropske prodajne stalone stiže u julu, sa diskretno promenjenim dizajnom, novim pogonskim agregatima i unapređenim tehnologijama koje ovaj model dovode na korak od potpuno automatizovane vožnje.

Kao što smo već rekli, Mercedes je restilizovao čitavu gamu modela S klase, uključujući i AMG verzije S63 i S65, ali i prestižnu, superluksuznu Maybach varijantu.

Kada je reč o spoljašnjosti, redizajn je obuhvatio masku hladnjaka, nove LED farove koji čine da automobil izgleda savremenije, kao i nova LED stop svetla.

Promenjen je i dizajn prednjeg branika, koji sada ima naglašenije otvore za vazduh pa S klasa za 2018. ima dinamičniji izgled nego ranije – čak i regularna varijanta ima sportski akcenat, poput AMG verzije pre redizajna.

Kupcima je na raspolaganju i sedam tipova alu felni potpuno novog dizajna, čije se dimenzije kreću od 17 do 20 inča.

Najuočljivija promena u kabini je redizajnirani volan. Mnogima je na prethodnoj verziji S klase smetao dvokraki upravljač, pa je Mercedes očigledno poslušao glas javnosti i zamenio ga estetski prihvatljivijim trokrakim volanom.

Druga važna novina je vizuelno povezivanje dva 12,3 inčna displeja u jednu celinu. Naime, u prethodnom modelu digitalni ekran instrument table i multimedijalni displej na centralnoj konzoli bili su razdvojeni. Sada se dobija utisak da je ispred vas jedan ogromni ekran koji zauzima više od polovine komandne table.

Mercedes-AMG S 63
Mercedes-AMG S 63

Nove su i komande na multifunkcionalnom volanu koje omogućavaju vozaču da kontroliše većinu sadržaja multimedijalnog sistema, ali i drugih funkcija u automobilu bez potrebe da pomera ruke sa upravljača dok vozi.

Uz nove materijale u enterijeru, Mercedes kupcima nudi i nove dezene i boje presvlaka i tapacirunga.

Mercedes-AMG S 63
Mercedes-AMG S 63

Po prvi put u jednom Mercedesovom produkcijskom automobilu, sistematizovane su brojne funkcije koje su zadužene za maksimalan komfor putnika, uključujući klimatizaciju i razne vrste grejanja (poput grejača sedišta i drugih površina u vozilu), ambijentalno osvetljenje, muzičke sadržaje...

Sve je to objedinjeno u ENERGIZING Comfort Control sistem, kako bi se u kabini kreiralo odgovarajuće okruženje prema ličnim afinitetima, u kome će vozač i putnici u potpunosti da uživaju tokom vožnje.

Na raspolaganju je i šest predefinisanih podešavanja: Freshness, Warmth, Vitality, Joy, Comfort i Training, od kojih poslednje uključuje i funkciju za aktivaciju određenih grupa mišića, simulirajući razne fizičke vežbe.

Mercedes-AMG S 63
Mercedes-AMG S 63

Kada je u pitanju pogonska gama, treba izdvojiti novu verziju, Mercedes S 560 4MATIC. Ovaj model opremljen je novim V8 bi-turbo motorom sa 469 ks i 700 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Proizvođač tvrdi da je reč o jednom od najekonomičnijih V8 benzinskih motora današnjice. Agregat troši 10% manje goriva od prethodnika, zahvaljujući sistemu za deaktivaciju 4 od 8 cilindara, kada kompjuter proceni da vozilu nije potrebna maksimalna snaga.

Mercedes-AMG S 65
Mercedes-AMG S 65

Novine u dizel paleti predstavljaju dve varijante 3.0 litarskog rednog šestocilindraša: S 350d 4MATIC sa 286 ks i 600 Nm i S 400d 4MATIC sa 340 ks i 700 Nm.

Slabiji dizelaš prema fabričkim podacima prosečno troši 5,5 l/100 km (uz emisiju od 145 g/km CO2), dok snažnija verzija ima prosečnu potrošnju od 5,6 l/100 km (147 g/km CO2).

Mercedes-AMG S 65
Mercedes-AMG S 65

Mercedes je najavio još nekoliko novih pogonskih opcija za S klasu, uključujući redni šestocilindraski benzinski motor, kao i Plug-in hibridni model sa autonomijom u vožnji na struju od oko 50 km.

Pored standardnih verzija redizajnirane S klase, predstavljene su i top varijante Mercedes-AMG S 63 4MATIC+ i S 65.

Mercedes-AMG S 65
Mercedes-AMG S 65

Kod modela S 63 takođe je došlo do promene u pogonskom sistemu. Stari 5.5 litarski V8 bi-turbo zamenjen je novim 4.0 litarskim V8 bi-turbom koji ima mogućnost deaktivacije cilindara.

Ovaj novi motor isporučuje 612 ks u verziji S 63, što je 27 “konja” više nego u prethodnom modelu, i 900 Nm, pa od 0 do 100 km/h stiže za samo 3,5 s.

Pored novog motora, novi je menjač. Umesto sedmobrzinskog automatika tu je sada devetobrzinski AMG SPEEDSHIFT MCT menjač, koji funkcioniše u sadejstvu sa AMG Performance 4MATIC+ sistemom pogona na sva 4 točka.

Mercedes-Maybach S klase
Mercedes-Maybach S klase

Top model S 65 je takođe redizajniran, ali je zadržao stari 6.0 V12 bi-turbo sa 630 ks i 1.000 Nm.

Na sajmu automobila u Šangaju prikazan je i osveženi, superluksuzni Mercedes-Maybach S klase, koji je takođe pretrpeo određene kozmetičke promene, kako na spoljašnjosti, tako i u kabini.

Mercedes-Maybach S klase
Mercedes-Maybach S klase

Kao što je navedeno na početku teksta, redizajnirana S klasa ima unapređene elektronske sisteme asistencije i druge tehnologije koje ovaj model približavaju samovozećnim automobilima budućnosti.

Poboljšan je Mercedesov Intelligent Drive sistem, sa brojnim funkcijama auto-pilota, a tu je i Remote Parking Assist koji omogućava “daljinsko” parkiranje vozila putem smartfona.

Mercedes-Maybach S klase
Mercedes-Maybach S klase

Mercedes S klase za 2018. u prodaji će se naći tokom leta, a cene za sada nisu objavljene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 11 idi na stranu