Volkswagen ID Crozz: Futuristički električni krosover

Na sajmu automobila u Šangaju nemački proizvođač izlaže još jedan u nizu električnih konceptnih vozila kojima najavljuje buduće serijske modele na struju.

Podeli

Volkswagen je jedan od proizvođača koji se krupnim koracima kreće ka elektrifikovanoj budućnosti. Nakon kompaktnog ID koncepta

i mini-van vozila ID Buzz, u prilici smo da vidimo kako VW zamišlja budući produkcijski električni krosover.

Poput prethodna dva koncepta, Volkswagen ID Crozz je baziran na istoj modularnoj mehaničkoj platformi koju će nemačka kompanija koristiti za sve serijske električne modele kada se pojave na tržištu oko 2020. godine.

ID Crozz nije oblikovan kao klasičan krosover, već više izgleda kao jedan od sve popularnjih kupe krosovera. Za pogon koristi dva elektromotora – jedan pokreće prednje, a drugi zadnje točkove.

Prvi elektromotor isporučuje 101 ks, dok onaj pozadi proizvodi 201 ks. Ukupna snaga električnog pogonskog sistema jdostiže 302 ks, a agregati se napajaju strujom iz baterija kapaciteta 83 kWh.

VW je saopštio da ovaj električni krosover od 0 do 100 km/h ubrzava za manje od 6 s, a maksimalni radijus kretanja sa punim baterijama iznosi oko 500 km. Kada se za dopunu koristi specijalni brzi punjač od 150 kW, baterije se napune do 80% kapacititeta za samo 30 minuta.

Kao i kod prethodna dva koncepta, i u ovom slučaju pogonske baterije su postavljene ispod poda vozila, pa je težište ovog električnog krosovera veoma nisko, što između ostalog doprinosi boljoj stabilnosti u vožnji.

Koncepcija sa dva elektromotora, koji su smešteni na različlitim osovinama, omogućava da vozilo ima pogon na sva 4 točka. Sistem prenosa je takav da se snaga po potrebi preraspoređuje sa jedne na drugu osovinu, kako bi točkovi sa trenutno boljim prijanjanjem dobili više pogonske snage.

VW se nije fokusirao samo na električni pogon, već ovaj koncept ima i tehnologiju “automobila bez vozača”, odnosno sistem auto-pilota.

Samovozeća tehnologija koristi četiri lasera koji skeniraju okolinu i omogućavaju autonomnu vožnju bez intervencije čoveka.

Produkcijsku verziju ovog, ali i drugih prikazanih električnih konceptnih vozila sa znakom Volkswagena, na putevima ćemo videti početkom naredne dekade.

.

.

.

.

.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 11 idi na stranu