Škoda se menja a ovaj automobil to i dokazuje / VIDEO

Škoda je dugo imala imidž Volkswagenovog niskobudžetnog brenda, ali novi koncept još jednom pokazuje da češki proizvođač ima znatno veće ambicije.

Podeli

Uvođenje novih modela i najmodernijih tehnoloških rešanja u proizvodni program, kao i smanjenje cenovnog jaza u odnosu na matični Volkswagen, učinili su da se na Škodu danas drugačije gleda nego što je to bio slučaj do pre samo nekoliko godina.

Nova generacija limuzine Superb i SUV model Kodiaq svedoče o Škodinom napretku, a najnoviji koncept - Vision E, koji debituje na auto-salonu u Šangaju, nagoveštava ulazak u automobilski segment koji je donedavno bio uglavnom rezervisan za premijum proizvođače.

Škoda Vision E je prvi krosover kupe češke kompanije. Pored toga, ovaj konceptni automobil pogonjen je elektromotorom koji proizvodi 306 ks (225 kW), što ga čini najsnažnijom Škodom do sada.

Automobil je projektovan da razvija maksimalnih 180 km/h, a litijum-jonske baterije obezbeđuju dovoljno električne energije za 500 km neprekidne vožnje.

Pogledajte kratki video sa premijere Škode Vision E:

Iako ima liniju tipičnu za krosover kupe vozila, Vision E nudi veoma komformu kabinu zahvaljujući velikom međuosovinskom rastojanju od 2.850 mm.

U unutrašnjosti ima mesta za 4 odrasle osobe, od kojih svaka ima zasebno sedište.

Koncept ima veoma moderan dizajn, sa mnoštvom LED svetlosnih elemenata, koji su upotrebljeni za farove, kao i za dnevna i stop svetla, a poseban pečat daju mu dve svetlosne trake koje se prostiru čitavom širinom prednjeg dela vozila.

Unutrašnjost je prozračna zahvaljujući velikim staklenim površinama, odsustvu B stubova, a pre svega zbog panoramskog krova koji je ceo od stakla.

Škoda je novi koncept opremila sistemom polu-autopilota, tako da se automobil može kretati (ubrzavati i kočiti) u gradskim saobraćajnim gužvama, ali i na autoputu, bez intervencije vozača.

Vision E je čak u stanju da samostalno obavi preticanje drugih vozila, da se zadrži u okvirima trake kojom se kreće, ali i da detektuje slobodno parking mesto i uparkira se bez pomoći vozača.

Češki proizvođač ne namerava da se zaustavi samo na konceptnoj verziji, s obzirom da je najavio da će serijski krosover kupe biti ponuđen kupcima 2019, i to najpre u Kini. Pored toga, u planu je i Superb sa Plug-in hibridnim pogonom.

Kada je reč o čisto električnim modelima, prva Škoda koja se kreće isključivo na struju pojaviće se u prodaji 2020, a do 2025. godine biće lansirano čak 5 električnih modela ove marke.

.

.

.

.

.


skoda-vision-e-concept-(11)-copy.jpg (80.43 KB)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 11 idi na stranu