Sajam posetilo 150.000 ljudi, udvostručena prodaja

U nedelju 2. aprila završeni su 53. međunarodni salon automobila i 11. međunarodni sajam motocikala, delova i oprema "Motopassion". Tokom deset dana trajanja ovih manifestacija, kroz kapije Beogradskog sajma prošlo je 146.324 posetilaca, saopštili su organizatori.

Podeli

Takvom posetom izuzetno su zadovoljni i organizatori, i izlagači i drugi komercijalni učesnici, ali i privrednici, uvoznici i distributeri kojima je osnovna delatnost u različitim sektorima auto-moto i pridruženih industrija.

Prema medijskim izjavama samih izlagača i nezvaničnim izvorima iz Srpske asocijacije uvoznika automobila i delova (koja je tokom Sajma potpisala ugovor sa agencijom "Cube" o formalnijoj i protoklisanoj evidenciji prodaje vozila, što znači da će zvanični podaci biti dostupni naknadno), tokom ove manifestacije prodato je gotovo dvostruko više vozila nego na prethodnom salonu automobila.

Takav trend potvrđuje podatke o oporavku i uzlaznoj liniji automobilskog tržišta u prethodnom dvogodišnjem periodu.

Pod sloganom "Godine prolaze, strast ne prestaje", ova najveća i najreprezentativnija regionalna privredno-sajamska manifestacija u oblasti auto-moto industrije, okupila je više od 410 izlagača iz tridesetak zemalja, 34 automobilska brenda i 10 brendova proizvođača lakih privrednih vozila u okviru auto-salona, kao i 36 brendova motocikala, ATV i ostalih motornih vozila i šest brendova bicikala na sajmu "Motopassion".

U kategoriji automobila i lakih privrednih vozila uvoznici i distributeri predstavili su čak 67 noviteta, među kojima - 33 premijere. Na sajmu motocikala "Motopassion" posetioce je dočekalo 39 premijera u kategorijama motocikala, skutera, kvadova i bicikala.

Sa izlagačkih štandova Beogradskog sajma posetioce je pozdravilo ukupno blizu 400 "eksponata" iz kategorije automobila i lakih privrednih vozila te oko 250 najrazličitijih modela vozila na sajmu "Motopassion".

Najskuplji: Rolls Royce Ghost na sajmu u Beogradu
Najskuplji: Rolls Royce Ghost na sajmu u Beogradu

Prema očekivanjima, ali i po tradiciji, najveću pažnju posetilaca privukli su ekskluzivni automobili iz premium segmenta (poput modela Rolls-Royce Ghost, Mercedes-Maybacha S klase, BMW-ovih električno-hibridnih automobila i3 i i8 ili Audija R8 coupe V10 plus), kao i noviteti i premijere uopšte.

Najekskluzivnije i najskuplje modele većine brendova i kategorija nestrpljiviji i platežno sposobni kupci uspeli su da "ugrabe" ili rezervišu već prvih dana sajma.

Tako su, prema svedočenjima samih izlagača i distributera, prošli i sjajna zvezda ovogodišnjeg salona - Rolls Royce Ghost "Back badge", čija je vrednost preko 310 hiljada evra, Mercedes-Maybach vredan 140.000 evra i Mercedes G 500 4x4² od 260.000 evra, BMW-ov "monblan" Serije 7, "težak" preko 225 hiljada evra.

Slično je prošao i najskuplji izloženi Audijev model R8 coupe V10 plus - koji je odmah prodat po ceni od oko 200.000 evra, pa Hondin sportski hibridni superautomobil NSX, čija je cena bila oko 250 hiljada evra.

Dacia modeli - među najjeftinijim i na ovogodišnjem auto-salonu
Dacia modeli - među najjeftinijim i na ovogodišnjem auto-salonu

Bez šansi nisu bili ni potencijalni kupci skromnijih finansijskih mogućnosti, koji ciljaju automobile sa cenom 10-15 hiljada evra. Modele sa drugog kraja cenovnog spektra predvodila je Lada Granta, najjeftiniji automobil na sajmu, koji je koštao 7.250 evra.

Svoj deo posla obavile su i banke, lizing i osiguravajuće kompanije, te sektori finansiranja u samim auto-moto kućama i distributerima. Prema tvrdnjama izlagača, kredit je očekivano bio najčešći način da se kupac odveze kući novim automobilom.

Ova manifestacija bila je povod i prilika za različite izbore, vrednovanja i rangiranja. Tako je žiri Asocijacije automobilskih novinara Srbije "najboljim automobilom na srpskom tržištu za 2017. godinu proglasio Peugeot 3008.

U cenovnoj kategoriji do 15.000 evra najbolji je Renault Megane Grandcoupe, u kategoriji preko 15.000 evra to je Mercedes E klase, a u kategoriji SUV takođe Peugeot 3008 .

Pored toga, stručni žiri proglasio je Citroen C3 1.6 HDi za automobil sa najboljim performansama u odnosu na životnu sredinu - "EKO automobil 2017. godine u Srbiji".

Hyundai Ioniq sa hibridnim pogonom
Hyundai Ioniq sa hibridnim pogonom

Pažnju stručne javnosti na ovogodišnjem salonu automobila privukao je okrugli sto na temu "Električni automobili i razvoj infrastrukture za punjenje vozila u Srbiji" u organizaciji Privredne komore Srbije i drugih institucija i ustanova.

Tokom održavanja sajma 2017, potpisan je i "Ugovor o poslovno tehničkoj saradnji i partnerskom odnosu između Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova i agencije CUBE" - kojim se reguliše prikupljanje i obrada podataka o novoregistrovanim putničkim i lakim dostavnim vozilima na mesečnom nivou, čime se uspostavlja obaveza Asocijacije i njenih članica da u javnosti koriste samo zvanične podatke ove kompanije o broju prodatih vozila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 11 idi na stranu