Da li BMW i Mercedes imaju previše modela?

Dva nemačka premijum proizvođača kao da su se proteklih godina utrkivala ko će da ponudi kupcima više novih modela. Međutim, najnovije vesti pokazuju da BMW i Mercedes sada razmatraju ukidanje pojedinih automobila iz proizvodnog programa.

Podeli
Foto: BMW (ilustracija)
Foto: BMW (ilustracija)

BMW i Mercedes decenijama su proizvodili samo po nekoliko tradicionalnih modela, uglavnom luksuznih limuzina, i tek poneki kupe i kabriolet. S obzirom da vlasnici auto-kompanija insistiraju na konstantnom rastu proizvodnje i profita, rešenje je nađeno u lansiranju novih modela.

Tako su BMW i Mercedes počeli da izrađuju SUV/krosover vozila, a zatim i da proširuju familije postojećih modela uvođenjem novih kupea i kabrioleta. Usledili su kupe-limuzine i kupe-krosoveri, pa kompaktni i MPV modeli.

Čim bi jedan od proizvođača izbacio na tržište neki potpuno novi model, drugi bi ga pratio i ubrzo lansirao konkurentski automobil.

I BMW i Mercedes imaju još nekoliko praznina u svojim gamama, koje planiraju da popune odgovarajućim modelima, ali kako piše Car&Driver istovremeno priznaju da možda imaju previše modela i razmatraju ukidanje pojedinih "suvišnih" vozila.

Foto: BMW (ilustracija)
Foto: BMW (ilustracija)

U razgovoru za ovaj magazin, šef marketinga i prodaje BMW-a, Ian Robertson, kaže da je gama tog proizvođača gotovo popunjena.

"Očekuje se još nekoliko novih vozila, kao što su X2 i X7, ali istovremeno će doći i do gašenja pojedinih modela u budućnosti", izjavio je Robertson.

On navodi da su najugroženiji veliki automobila sa 2 vrata, odnosno klasična kupe vozila, s obzirom da raste popularnost kupe limuzina sa 4 vrata

"Naši Gran Coupe modeli pokazali su se veoma uspešnim. Kupci vole nizak položaj sedenja i sportski osećaj u vožnji, ali mnogi žele da imaju više mesta za putnike pozadi i zadnja vrata, a upravo to im omogućavaju Gran Coupe automobili", kaže Robertson.

Foto: Mercedes (ilustracija)
Foto: Mercedes (ilustracija)

U BMW-u smatraju i da se tržište sportskih modela sa otvorenim krovom nije oporavilo nakon krize iz 2008. kao i da ti automobili nikad nisu bili naročito popularni u Aziji, koja je zahvaljujući pre svega Kini jedno od najvažnijih svetskih automobilskih tržišta. Zbog toga nisu želeli da previše novca ulažu u razvoj naslednika BMW-a Z4, već su odlučili da ga naprave u saradnji sa Toyotom.

Sličnog je mišljenja i prvi čovek Mercedesa, Diter Ceče, koji je na upravo završenom sajmu automobila u Ženevi takođe izneo zapažanje da su kupe i kabriolet modeli tržišno najranjiviji.

"Ekspanzija naših modela u Kini i drugim brzo rastućim svetskim ekonomijama pokazala je da su limuzine veoma tražene, ali to nije slučaj sa ovim specifičnim modelima što otežava njihovu buduću egzistenciju."

Da li vi smatrate da premijum proizvođači, kao što su BMW i Mercedes imaju previše modela u ponudi i koji će od njih prema vašem mišljenju biti ugašeni u budućnosti?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 11 idi na stranu