Kakva nas iznenađenja očekuju na Sajmu automobila u BG?

Međunarodni salon automobila i motocikala u Beogradu održaće se od 24. marta do 2. aprila na Beogradskom sajmu, a izlagači će se ove godine predstaviti u čak 10 sajamskih hala.

Podeli
Foto: B92 arhiva
Foto: B92 arhiva

Na Beogradskom sajmu je u četvrtak 16. marta održana konferencija za medije povodom predstojećih sajmova automobila i motocikala.

Pod sloganom “Godine prolaze, strast ne prestaje” posetioce će dočekati više od 410 izlagača iz tridesetak zemalja, 34 automobilska brenda i 10 brendova proizvođača lakih privrednih vozila.

Pored toga, u okviru manifestacije “Motopassion”, predstaviće se 36 brendova motocikala, ATV i ostalih motornih vozila, kao i šest brendova bicikala.

Svi oni smestiće se u čak 10 hala Beogradskog sajma, na više od 41.000 kvadratnih metara izložbenog prostora. Naime, organizatori su ove godine za izlagače obezebedili hale 1,1A, 2, 3, 3A, 4, 5, 7, 8 i 9.

Kako je sve počelo

Međunarodni salon automobila suštinski je začet na Prvom beogradskom sajmu, daleke 1937. godine, na kome je segment automobilske industrije imao zapaženo mesto.

Već marta 1938. organizovan je - kao samostalna manifestacija - Prvi međunarodni salon automobila, na 10.000 kvadratnih metara izložbenog prostora, a 107 izlagača prikazalo je 375 modela putničkih i teretnih automobila, autobusa, motocikala, bicikala, traktora, pa čak i jedan motorni bager.

Sledeće, 1939. godine Salon je bio proširen Izložbom puteva i turizma.

Dokle se stiglo

U godini u kojoj Beogradski sajam obeležava 80. godišnjicu svog prvog izdanja i 60. godišnjicu svog novog početka (1957.), Salon automobila je član OICA - Međunarodne asocijacije proizvođača motornih vozila - a već desetak godina ima bijenalni ritam (održava se naizmenično sa sajmom BG Car Show) i to, po pravilu, neposredno posle Ženevskog salona automobila.

Ta činjenica daje mu posebnu draž iščekivanja ali i odgovornosti u vezi sa predstavljenjem ekskluziviteta i noviteta. Uz najavu rekordnog broja automobilskih brendova, najveću pažnju posetilaca ali i stručne javnosti zato već tradicionalno privlače iznenađenja u uvek najatraktivnijem premijum segmentu.

Automobilski noviteti i premijere

Mercedes-Maybach
Mercedes-Maybach

Svi vodeći svetski proizvođači automobila i lakih privrednih vozila, koji posluju na domaćem tržištu, biće zastupljeni u halama 1, 2A, 3, 4 i 5 Beogradskog sajma.

Premijum brendove će sa svojom aktuelnom ponudom predvoditi Rolls-Royce, Mercedes, BMW, Audi, Jaguar...

U kategoriji automobila i lakih privrednih vozila uvoznici i distributeri predstaviće 67 noviteta, među kojima - 32 domaće premijere. Publika moći da vidi i neke zaista ekskluzivne modele, kao što su Rolls-Royce Ghost Black Badge ili Mercedes-Maybach S klase.

Kada je reč o novitetima ovogodišnjeg salona, Mercedes će, na primer, pored svojih ostalih vozila, u Hali 3 Beogradskog sajma, predstaviti modele nove E-klase Coupe i All Terrain, kao i osveženi GLA.

BMW će se pohvaliti svojim električnim automobila i3 i i8, ali i novom Serijom 5, Opel premijerno predstavlja novu generaciju modela Insignia, Peugeot model 5008, Nissan novu Micru, Volvo V90, Volkswagen redizajnirani Golf i e-Golf, Škoda SUV Kodiaq, Suzuki novi Ignis i Swift, Mazda MX-5 RF.

Alfa Romeo Stelvio
Alfa Romeo Stelvio

Land Rover će na salonu imati premijeru nove generacije modela Discovery, dok će Lada predstaviti Vestu.

Kia izlaže model Niro i novi Rio, kao i Optimu Sportwagon i Optimu Plug-in hibrid, Renault svoj SUV Koleos, Jeep novi Compass, a Isuzu D-max.

Na Hondinom štandu premijerno će biti prikazan novi Civic i supersportski NSX (automobil sa čak četiri motora - tri elektromotora i jednim benzinskim), dok će Ford po prvi put izložoiti novi EcoSport i najmanji mode, Ka+.

Alfa na sajmu predstavlja SUV Stelvio, dok će posetioci na FIAT štandu moći da vide model 124 Spider u Abarth verziji, kao i modele Talento i Fullback.

Iako nisu sajamske premijere u pravom smislu te reči, još nekoliko modela će kao noviteti svakako privući pažnju publike. Audi tako izlaže A5 coupe / A5 Sportback, zatim mali krosover Q2 i SUV Q5, Citroen predstavlja novi C3 i Spacetourer, GAZ komercijalno vozilo Next, dok Hyundai na sajam stiže sa hibridom Ioniq.

Pred publikom će se pojaviti i Jaguarov SUV F-Pace, kao i limuzine XE i XF, Dacia izlaže restilizovane Sandero, Sandero Stepway i Dokker, Seat predstavlja SUV model Ateca, Toyota krosover C-HR i novi Hilux, a MINI Cubman i Countryman.

Motopassion 2017.

Sajam motocikala “Motopassion”, sa čak 39 premijera u kategorijama motocikala, skutera i kvadova, zaljubljenike u dvotočkaše, dočekaće u halama 7, 8 i 9.

Tamo će se predstaviti svi koji nešto znače u ovom segmentu auto-moto industrije, kao što su BMW, Honda, Harley-Davidson, Yamaha, Kawasaki, Suzuki, Aprilia, Ducati, MotoGuzzi, Sym, Vespa, Tomos, Peugeot, Kymco i drugi.

Aprilia premijerno predstavlja modele Dorsoduro 900 i Shiver 900, Kawasaki Ninja 650, Z650 i Z900, BMW R Ninet Scrambler, Ducati modele Monster 797, Multistrada 950, Scrambler Desert Sled i Supersport S, MotoGuzzi MGX 21, V 7 III Stone i V9 Roamer Bober, Yamaha X-max 300, T-max, R6 i MT-09, Kymco Downtown 350, Super8 i X town 300 , Longjia modele Digta, Eagle i Formula, Piaggio Medley 125/150, Goes 125 GT, Honda X ADV , Vespa 946 red, Tori Master P i Master X, Tomos modele Classic, Roadie i Racing TT, Sym Crox 50...

U kategoriji ATV-a, Peda premijerno predstavlja model X road, Arctic Cat Alterru TRV 700 XT, Polaris RZR XP turbo EPS i Sportsman Turing XP 1000, Stels 800G Guepard Touring EPS...

Laka privredna vozila

Domaćoj javnosti i potencijalnim kupcima predstaviće se kompletna ponuda u segmentu lakih privrednih vozila, odnosno desetak velikih svetskih proizvođača koji posluju na domaćem tržištu, kao što su FIAT, Ford, GAZ, VW, Renault, Mercedes, Peugeot Citroen, Opel...

Prateća automobilska industrija izložiće ponudu rezervnih delova, derivata naftne industrije, auto-galanterije i kozmetike, kao tuning opreme u halama 2, 1A i 3A.

Ostali događaji

Detalj sa konferencije za medije
Detalj sa konferencije za medije

Osim toga, u predsajamskom periodu, u petak 17. marta, biće tradicionalno proglašen “Automobil godine” u četiri kategorije, u organizaciji Asocijacije automobilskih novinara Srbije, Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova i Beogradskog sajma.

Izbor za “Miss Salona automobila i Motopassiona”, zakazan je za 27. mart, u Hali 1 Beogradskog sajma.

U sredu, 29. marta na redu je proglašenje automobila sa najboljim performansama u odnosu na životnu sredinu i dodela nagrade stručnog žirija “Eko auto 2017. u Srbiji".

Na kraju, u subotu, 1. aprila, ispred upravne zgrade Beogradskog sajma, biće održana Međunarodna smotra i parada oldtajmera “Memorijal princa Tomislava Karađorđevića”, u organizaciji AMK Diplomat Classic i Oldtajmer kluba Beograd.

Pored toga, Nacionalna vozačka akademija - NAVAK, svakodnevno će demonstrirati sisteme za povećanje bezbednosti vozila, u atrijumu između hala 2 i 3.

Poseban sajamski poklon posetiocima je Family Day, koji je zakazan za četvrtak 30. mart, kada će biti omogućena porodična poseta sajmovima automobila i motocikala po privilegovanoj ceni ulaznice za celu porodicu od 500 dinara.

Cene ulaznica i radno vreme

Kapije sajma automobila u Beogradu otvaraju se u petak 24. marta u 10 h, a radno vreme je od 10 do 20 h svakog dana, osim u nedelju 2. aprila, kada sajam radi do 19 časova.

Cena pojedinačne ulaznice je 300 dinara, grupne 200 dinara, grupne za đake i studente 150 dinara.

Ulaznica za Family Day, 30. marta je 500 dinara (ulaznica važi za decu do 16 godina starosti u pratnji roditelja).

Parking se plaća 100 dinara po započetom satu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 11 idi na stranu