Koliko krovni nosači utiču na rast potrošnje goriva?

Ako u gepek vašeg automobila ne možete da smestite sve što ste naumili, krovni prtljažnik se nameće kao logično rešenje. Međutim, ova opcija ima nedostatak u vidu većeg otpora vazduha a samim tim i veće potrošnje goriva.

Podeli
Foto: Subaru
Foto: Subaru

Potreba da se višak prtljaga, ili kabasti predmeti koji se transportuju putničkim vozilom, prevezu tako što će se pričvrstiti na krov stara je gotovo koliko i sami automobili. Čim je krovna konstrukcija postala dovoljno čvrsta da izdrži dodatni teret, pojavile su se razne vrste krovnih nosača na koje se najpre pakovao višak prtljaga, a zatim i razni drugi predmeti. Majstori su se dosetili da na krov smeste merdevine, a sportisti i rekreativci shvatili su da je to idealno mesto za prevoz skija, bicikala, pa čak i gumenih čamaca.

Sa druge strane, svaki dodatak na automobilu, pa čak i najobičnije krovne šine, utiče na aerodinamičke karakteristike i dovodi do povećanja potrošnje goriva.

Foto: VW
Foto: VW

Najnovije istraživanje koje je sporevedeno u SAD pokazuje da su razni krovni nosači i drugi dodaci odgovorni za 0,8 procenata ukupne potrošnje goriva u toj zemlji. Iako to na prvi pogled ne izgleda mnogo, kada se preračuna u litre dolazi se do količine od gotovo 400 miliona litara samo u 2015. godini, što se odražava i na povećanje emisije štetnih gasova.

U zavisnosti od konfiguracije krovnog nosača, studija pokazuje da potrošnja može da poraste i do 25%. Zbog toga se vozačima savetuje da skinu krovne prtljažnike i druge dodatke sa automobila kad god nisu u funkciji, dok se proizvođačima preporučuje da ove elemente konstruišu tako da mogu lako i brzo da se demontiraju sa krova, kada se ne koriste.

Da li koristite krovne nosače i kakva su vaša iskustva sa potrošnjom goriva sa i bez njih?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 11 idi na stranu