Da li držite bezbedno odstojanje na putu?

Oni koji i dalje veruju da je preporuka o držanu odstojanja između vozila samo najobičnija fraza, možda će promeniti mišljenje nakon što pogledaju ovaj video.

Podeli

U zvaničnim saopštenjma o stanju na putevima često slušamo poruke kao što su "prilagodite brzinu uslovima na putu" ili "držite potrebno odstojanje".

Mnogi vozači nisu svesni važnosti ovih saveta, sve dok se ne nađu u situaciji da moraju naglo da koče na putu kako bi izbegli sudar. A tada već može da bude kasno.

Osam vozača iz Turske naučilo je lekciju o držanju odstojanja na teži način, nakon što su se lančano sudarili na jednoj saobraćajnici u Istanbulu.

Jedni će reći da je za sve kriv galeb koji se šetao po kolovozu, drugi će kriviti prvog vozača koji je naglo zakočio da ne bi udario u pticu, ali činjenica je da ostali automobili koji su učestvovali u sudaru nisu bili dovoljno udaljeni jedni od drugih, da bi njihovi vozači mogli na vreme da reaguju pri brzini kojom su se kretali.

Uostalom, uverite se i sami:

Držanje odstojanja važno je iz dva razloga.

Ako ste dovoljno udaljeni od automobila koji se kreće ispred vašeg vozila, to vam omogućava da se bezbedno zaustavite u slučaju njegovog iznenadnog kočenja.

Sa druge strane, imaćete dovoljno vremena i prostora da produžite manevar kočenja kako biste izbegli da vas udari auto koji se nalazi iza vašeg, čiji vozač nije držao odstojanje.

Bezbedno rastojanje zavisi od brzine kretanja, a stručnjaci navode da ono u metrima iznosi polovinu brzine kojom se krećete – na primer, ako vozite 100 km/h, minimalno bezbedno rastojanje je 50 m.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 10 idi na stranu