Na sajmu prodato 2.000 vozila

Na Sajmu automobila u Beogradu, koji je održan od 20. do 29. marta, prodato je oko 2.000 automobila. To je za oko 10 procenata više nego na istoj maifestaciji 2014. godine, izjavio je vršilac dužnosti direktora Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova, Milan Vukasović, ističući da bi 2015. mogla da bude prekretnica na domaćem tržištu.

Podeli

Kupci, ali i firme koje se bave prodajom novih automobila, uvek imaju velika očekivanja od sajma.

Građani se nadaju da će nabaviti vozilo po najpovoljnijim uslovima kupovine, a prodavci da će za desetak dana, koliko traje auto-salon, sklopiti znatno više kupoprodajnih ugovora nego što bi se dogodilo da sajma nema.

Kao i obično, najskuplji automobili sa sajma su prodavani najbrže, a kupci su se u najvećem broju odlučivali za modele marki Škoda i FIAT, rekao je Vukasović.

"Prvi podaci o prodaji na 52. međunarodnom Sajmu automobila u Beogradu govore nam da možemo da budemo blagi ili oprezni optimisti", naveo je on i ocenio da je to dobro jer se po se po sajmamskoj prodaji poznaje i kakva će biti prodaja cele godine.

Vukasović je podsetio da je tokom 2014. godine u Srbiji prodato ukupno 19.600 novih vozila.

Povećana prodaja na ovogodišnjem salonu automobila trebalo bi da bude ohrabrujuća za sve uvoznike i distributere automobila s obzirom na to da auto-industrija prolazi kroz zaista težak period od 2008, kaže Vukasović.

Prema njegovim rečima, automobili su se ove godine prodavali po ceni od oko 7.500 evra, koliko su, na primer, koštali neki modeli marke Dacia, pa do 230.000 evra, koliko je iznosila cena najskupljih Mercedesa.

Najviše je prodato automobila marke Škoda i FIAT, po 300 do 400, zatim Volkswagen, oko 200 vozila, Renault oko 150, i još 150 marke Dacia.

Ford je na sajmu pronašao kupce za 200 vozila, Opel za 170 do 180, Peugeot i Citroen po 50 vozila, BMW 50 i Toyota takođe oko 50 vozila, dok su ostali prodali manje od tog broja.

Iako su se najskuplji automobili i najbrže prodavali, najviše je prodato vozila čija je cena između 8.000 i 12.000 evra i to su uglavnom automobili iz takzvanog B i delom C segmenta.

Vukasović ističe da postoji direktna korelacija između prodaje novih automobila i kupovne moći stanovništva, kao i da se kod nas automobili još uvek tretiraju kao "investiciono dobro", a ne potrošna roba kao u nekim bogatijim zemljama, pa se građani veoma teško odlučuju za kupovinu novog vozila.

Najviše se, ukazao je, plaćalo gotovim novcem.

Međunarodni sajam automobila okupio je oko 400 izlagača iz 26 zemalja.

Izvor: B92, Tanjug

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 9 idi na stranu