X Tweel - guma koja ne može da se probuši

Prošlo je 15 godina otkako je Michelin počeo da radi na revolucionarnoj konstrukciji "bezvazdušne" automobilske gume koju je nemoguće probušiti. U međuvremenu, i druge kompanije su krenule u razvoj nove vrste gume. Širom sveta pojavili su se različiti prototipovi, a nova tehnologija našla je primenu na vojnom ATV vozilu Polaris.

Podeli

Konačno, i Michelin je pokrenuo serijsku proizvodnju, a jedno od prvih vozila koje je opremljeno specijalnim X Tweel gumama je John Deere Z950 kosilica za travu:

Uskoro će se X Tweel gume naći i na drugim, odabranim privrednim vozilima. Za razlliku od standarnih pneumatika koji su u upotrebi duže od jednog veka i koji sadrže vazduh pod pritiskom, X Tweel predstavlja kombinaciju fleksibilnih krakova od poliuretana, čelično-gumene spoljne kontaktne površine i metalno središte.

Sila pritiska vozila na površinu prenosi se na savitljive poliuretanske krakove, pa se guma može prilagoditi neravninama i izbočinama na putu zbog čega je idealna za terensku vožnju.

John Deer jedna je od prvih kompanija koja je počela da koristi X Tweel gume. Ovaj proizvođač kaže da X Tweel traju 2-3 puta duže od klasičnih guma koje su ranije koristili.

Međutim, ova vrsta guma za sada se može koristiti samo na vozilima koja se kreću malim brzinama, jer su pri većim brzinama "bezvazdušne" gume previše bučne zbog vibracija koje stvaraju.

Zato je njihova upotreba trenutno ograničena na vozila poput kosilica za travu, malih traktora, vozila koja se koriste u građevinarstvu, vozila za golf terene...

Ipak, u kompaniji Michelin nadaju se da će jednog dana razviti Tweel gume koje će moći da se koriste i na putničkim automobilima

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 8 idi na stranu