Potraga za bezobzirnim vozačima koji izbegavaju suđenja

Prekršajni sud i saobraćajna policija napravili su spisak od 250 vozača koji imaju prekršaje za bezobzirnu vožnju, a koji se ne odazivaju na pozive suda. Na spisku su vozači koji su dobili prijave za nasilničku vožnju, vožnju u pijanom stanju sa više od 1,5 promila alkohola u krvi, prekoračenja veća za 50 km/h od dozvoljene brzine, kao i za vožnju bez dozvole.

Podeli

Opsežna akcija saobraćajne policije, kojoj su se priključile i redovne patrole MUP-a, usmerena je na vozače koji u dosijeu imaju više od pet prekršajnih prijava, a istovremeno bojkotuju sudske pozive.

Protiv njih je Prekršajni sud pokrenuo postupak, ali je zbog neodazivanja vozača izdata je naredba za privođenje u sud.

Milan Marinović, predsednik Prekršajnog suda, kaže za „Blic“ da se odlučno krenulo sa akcijom nakon očiglednog propusta celokupnog sistema u slučaju Dušana Jovanovića, vozača okrivljenog za smrt troje mladih ljudi kod Ade Huje.

On je u svom dosijeu imao 25 prekršajnih prijava, ali se nikada nije odazvao na sudski poziv.

"Saobraćajnoj policiji, ali i ostalim jedinicama, dostavljeni su spiskovi s naredbama za privođenje vozača koji imaju više od pet prijava. Ti vozači su opasni za okolinu i oni moraju da odgovaraju za prekršaje i nikako ne smeju da misle da će proći nekažnjeno", objašnjava Marinović.

On dodaje da neće biti privedeni svi koji imaju više od pet prekršaja, već samo oni koji bojkotuju sud.

"Oni se kriju od poziva, a voze pijani, bez dozvole ili nasilno. Njih hoćemo da sklonimo sa ulice, da im oduzimamo dozvole ili stavljamo zabrane", ističe Marinović.

Za prva dva dana akcije, dežurnim prekršajnim sudijama privedeno je četvoro vozača.

"Jedan od privedenih ima više od 30 prekršajnih prijava. Drugi vozač je odmah kažnjen, tj. doneta je presuda po kratkom postupku. Osim što saobraćajna policija proverava vozače, patrole odlaze na adrese na kojima su prekršioci prijavljeni i traže one do kojih mi ne možemo pozivom da dođemo", dodaje predsednik Prekršajnog suda.

Izvor: Blic

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 7 idi na stranu