Zimske gume obavezne od 1. novembra ali...

Od 1. novembra do 1. aprila obavezna je upotreba sve četiri zimske gume, ali samo ukoliko na kolovozu ima snega, leda i poledice, predviđeno je pravilnikom koji je stupio na snagu 1. novembra 2012, a počeo da se primenjuje protekle zime. U slučaju da u navednom periodu nema padavina ili leda, dozvoljena je i upotreba guma koje nisu za zimu.

Podeli

Vlasnici koji voze automobil tokom zime, bez obzira na vremenske uslove, svakako neće menjati gume svakog dana, već će to uraditi jednom, na početku zimske sezone.

Sa druge strane, pravilnikom je omogućeno onima koji iz ekonomskih ili bilo kojih drugih razloga nisu u prilici da nabave i montiraju zimske gume, da svoj automobil potpuno legalno koriste tokom zime i sa odgovarajućim letnjim gumama, naravno, ako to vremenski uslovi dozvoljavaju.

Takođe, postoji i određeni broj vozača koji ne žele da voze svoj automobil tokom snežnih padavina, ali bi ga vozili zimi kada je viša temperatura i suv kolovoz. I oni zimu mogu da prođu sa letnjim gumama, pod uslovom da poštuju odredbe pravilnika.

Vozači na taj način imaju veću slobodu u odlučivanju, koja sa sobom povlači i odgovornije ponašanje.

Auto-moto savez Srbije (AMSS) podseća da je dubina gazećeg sloja na pneumaticima za zimsku upotrebu ne sme biti manja od 4 milimetara.

Kupovina novih zimskih guma, u zavisnosti od proizvođač i dimenzija, zajedno sa montažom kod vulkanizera kreće se od 200 evra a stručnjaci zbog bezbednosti ne preporučuju građanima da kupuju polovne pneumatike.

Direktor Komiteta za bebednost saobraćaja, Damir Okanović, kaže da je sa aspekta bezbednosti mnogo bolje kupovati nove umesto polovnih pneumatika.

"Dubina šare nije jedina bitna karakteristika polovne gume već je važna i struktura odnosno sastav tog pneumatika, a takođe i oblik", rekao je Okanović.

Prema njegovim rečima, opasnost prilikom kupovine polovnih guma se ogleda u tome što kupac ne može golim okom da pronađe skrivene mane.

"To je, na primer, nepravilan oblik ukoliko je guma deformisana iz nekog raloga. Guma može biti deformisana jer je skinuta sa vozila koje je učestvovalo u sudaru, usled dužeg stajanja automobila ili nepravilnog skladištenja tokom leta", kaže on.

Izvor: B92, Tanjug

Više detalja o obavezama vozača tokom zime, ali i o kaznama za nepoštovanje odredbi pravilnika, možete pročitati u posebnom tekstu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 7 idi na stranu