Vozači povedite računa - đaci su krenuli u školu

Nova školska godina u Srbiji počela je 1. septembra. Đaci su se od ponedeljka ponovo zaputili ka svojim učionicama pa vozači treba da budu oprezni, naročito u zonama u kojima se nalaze škole, i da prilagode brzinu kretanja automobila.

Podeli

Letnji period tokom kojeg su đaci bili na raspustu završen je. Posle više od dva meseca, škole su od ponedeljka ponovo pune.

I za đake i za vozače uslediće period kada je potrebno da se ponovo priviknu jedni na druge i kada treba da budu posebno oprezni. Na vozačima je ipak veći stepen odgovornosti, jer od toga kolikom brzinom se kreću zavisi da li će se zaustaviti na vreme ako dete slučajno istrči na put.

Podsećamo da je brzina kretanja u zoni škole u naselju ograničena na 30 km/h, u periodu od 7 do 21 h, osim ako saobraćajnim znakom vreme zabrane nije drugačije određeno.

Brzina od 30 km/h smatra se "opraštajućom brzinom" za decu koja se svojom nepažnjom nađu na kolovozu u trenutku kada nailazi automobil. Pri toj brzini vozač ima veće šanse da izbegne udar u dete-pešaka, odnosno dete ima veće šanse da preživi ako ga vozilo udari.

Svako povećanje brzine kretanja vozila u zoni škole smanjuje mogućnost izbegavanja saobraćajne nezgode i povećava verovatnoću tragičnog ishoda eventualne nesreće.

"Zona škole" je deo puta ili ulice u neposrednoj blizini škole i kao takva obeležena je odgovarajućom saobraćajnom signalizacijom.

Na ulicama u blizini škola obično se nalaze horizontalne prepreke za usporavanje saobraćaja, takozvani "ležeći policajci". Ako slučajno niste primetili znak koji vas obaveštava da ste u zoni škole, zapitajte se zbog čega je "ležeći" postavljen baš na tom mestu i usporite.

U uređenom društvu kazna je poslednja mera koja bi trebalo da natera vozače da budu pažljivi u blizini škola. Ako kod vozača ne postoji svest da njegovo ponašanje za volanom može da ugrozi bezbednost dece na ulici, malo je verovatno da će kazna imati neki uticaj.

Ipak, navešćemo da je za prekoračenje brzine u zoni škole predviđena kazna i do 120.000 dinara, 14 kaznenih poena i zabrana upravljanja motornim vozilom do 12 meseci.

Osim ponašanja vozača, na bezbednost đaka u saobraćaju u znatnoj meri utiču i roditelji.

Roditelji će najbolje pripremiti dete za kretanje od kuće do škole sopstvenim pozitivnim primerom, što je naročito bitno kada je reč o đacima prvacima, koji tek počinju da pohađaju školu.

Svim đacima želimo srećan i bezbedan početak školske godine!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 8 idi na stranu