Da li je Volvo novi kralj SUV klase?

Volvo je objavio zvanične fotografije i tehničke detalje novog XC90 koji će posle dvanaest godina zameniti aktuelnu verziju ovog modela. Pred nama je automobil od koga kompanija očekuje mnogo i koji u narednim godinama treba da ispuni takva očekivanja.

Podeli

Druga generacija modela XC90 otvara novo poglavlje u istoriji kompanije. Automobil koji je predstavljen u utorak u Stokholmu prvi je model koji je u potpunosti razvijen nakon što je kineski Geely kupio Volvo od Forda.

Pogledajte detalje sa novinarske prezentacije novog XC90:

Volvo XC90 je ujedno i prvi model koji je oblikovan pod palicom novog šefa dizajna, Tomasa Ingenlata.

Najzad, automobil je postavljen na potpuno novu platformu, a pogoni ga nova porodica četvorocilindričnih 2.0 motora.

Dakle, mnogo je toga novog u vezi sa ovim modelom, ali već na prvi pogled jasno je da je u pitanju tipičan automobil marke Volvo.

Dizajnerska koncepcija možda jeste nova, mnogi stilski detalji preuzeti su sa koncepta XC Coupe, ali XC90 je ipak zadržao konzervativan izgled, što nikako ne predstavlja manu ako se ima u vidu ciljna grupa kupaca ovog automobila.

Ipak, čini se da je Volvou nedostajalo hrabrosti da produkcijski model u većoj meri približi sjajnom konceptu.

Najupečatljiviji elemenat na prednjem delu, detalj po kome će ovaj Volvo biti prepoznatljiv kada ga ugledate na ulici, jeste takozvani "Torov čekić" - LED dnevna svetla u obliku slova T koja su uklopljena u farove.

Ovaj efektni detalj je i najdoslednije iskopiran sa koncepta XC Coupe.

Maska hladnjaka je veća nego kod aktuelnog XC90 i takođe vodi poreklo od navedenog koncepta.

Oblik prednje maske je veoma bitan jer ona obično daje karatker čitavom automobilu.

U slučaju novog XC90 utisak je da bi mu bolje pristajala konkavna verzija maske kakvu je imao koncept XC Coupe, nego ova koja je blago ispupčena i koja prati zakrivljenost prednjeg branika.

Svetla za maglu su postavljena sasvim nisko, na dnu branika i više su izložena, pa su stoga podložnija mehaničkim oštećenjima.

Na fotografijama se vidi da je Volvo predvideo dve verzije novog XC90.

Jedna je estetski više prilagođena korišćenju u urbanom okruženju i po asfaltnim putevnima, dok je druga sa naglašenim crnim zaštitnim plastičnim oblogama duž donjih delova karoserije i branika namenjena vožnji po svim terenima.

Na zadnjem delu vozila ističu se karakteristična stop svetla koja se prostiru duž zadnjih krovnih nosača. Iako je ovaj oblik zadnjih svetlosnih grupa i ranije korišćen na XC90, na novom modelu je više naglašena njihova izlomljena linija.

Poseban pečat zadnjem delu automobila daju dve trapezoidne izduvne cevi.

Sa enterijerom automobila upoznali smo se još u maju kada je Volvo objavio prve fotografije kabine.

Unutrašnjost vozila odiše luksuzom i minimalizmom, kada je reč o komandama.

Gotovo svim funkcijama upravlja će se preko velikog centralno postavljenog ekrana multimedijalnog uređaja sa integrisanim Apple CarPlay sistemom koji podržava i glasovne komande.

U ponudi su između ostalog i premijum Bowers & Wilkins audio uređaj snage 1.400 vati, sa 19 zvučnika, i četvorozonska "klima". Luksuz je primetan u svakom detalju i vidi se da se na materijalima nije štedelo.

Novi XC90 ima tri reda sedišta, a Volvo ističe da je treći red tako konstruisan da u njemu udobno mogu da se smeste dva odrasla putnika visine do 170 cm.

Automobil je opremljen najsavremenijim bezbednosnim sistemima i tehnologijama, kao što su funkcija automatskog kočenja, kako bi se izbegao sudar sa drugim vozilom, sistem koji detektuje ako se auto suviše približio ivici puta ili bankini, sistem za prepoznavanje i upozorenje na pojavu pešaka ispred vozila, funkcija koja održava vozilo unutar linija saobraćajne trake kojom se kreće, sistem za prepoznavanje znakova i mnogi drugi.

Za pogon su odabrani isključivo novi 2.0 litarski Drive-E četvorocilindrični turbo-punjeni motori za koje Volvo tvrdi da u sebi objedinjuju snagu, ekonomičnost i da su manje štetni po okolinu.

Kada je reč o benzincima, T5 proizvodi 257 ks (189 kW) i 350 Nm, dok snažniji T6 razvija 325 ks (239 kW) i 400 Nm.

Turbo-dizelaš D4 u stanju je da isporuči 193 ks (142 kW) i takođe 400 Nm maksimalnog obrtnog momenta, a jači D5 raspolaže sa 228 ks (168 kW) i 470 Nm. Prosečna potrošnja prema fabričkim podacima za D4 iznosi 5 l/100 km, a za D5 6 l/100 km.

U ponudi će biti i T8 Plug-in hibrid koji će osim 2.0 litarskog četvorocilindričnog turbo-benzinca imati i elektromotor od 82 ks (60 kW).

Benzinski motor će pokretati prednje a električni zadnje točkove, dok će ukupna kombinovana snaga dostizati 405 ks (298 kW), a maksimalni obrtni moment 640 Nm.

Ako se za pogon koristi samo električna energija, automobil će moći da pređe do 40 km.

Proizvodnja druge generacije modela XC90 startovaće početkom 2015, a prvi automobili biće isporučeni novim vlasnicima u maju.

Volvo planira da kupcima najpre ponudi ograničenu, First Edition, seriju od 1927 numerisanih primeraka, koji će simbolično predstavljati godinu osnivanja kompanije.

Više fotografija novog XC90 možete pronaći u našoj Galeriji, a u nastvaku pogledajte promotivni video za novi Volvo XC90:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 8 idi na stranu